hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8

OBOGAĆIVANJE KONZUMNIH JAJA LUTEINOM

Gordana Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek, Hrvatska; Nutricin j.d.o.o. Darda, Đure Đakovića 6, 31326 Darda, Croatia
Zlata Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska; Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska
Manuela Grčević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska; Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska
Danica Hanžek ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska; Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska
Polonca Margeta ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska; Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska
Olivera Galović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, Ulica cara Hadrijana 8/A, 31000 Osijek, Hrvatska; Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (302 KB) str. 56-63 preuzimanja: 42* citiraj
APA 6th Edition
Kralik, G., Kralik, Z., Grčević, M., Hanžek, D., Margeta, P. i Galović, O. (2020). ENRICHMENT OF TABLE EGGS WITH LUTEIN. Poljoprivreda, 26 (1), 56-63. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8
MLA 8th Edition
Kralik, Gordana, et al. "ENRICHMENT OF TABLE EGGS WITH LUTEIN." Poljoprivreda, vol. 26, br. 1, 2020, str. 56-63. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8. Citirano 07.08.2020.
Chicago 17th Edition
Kralik, Gordana, Zlata Kralik, Manuela Grčević, Danica Hanžek, Polonca Margeta i Olivera Galović. "ENRICHMENT OF TABLE EGGS WITH LUTEIN." Poljoprivreda 26, br. 1 (2020): 56-63. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8
Harvard
Kralik, G., et al. (2020). 'ENRICHMENT OF TABLE EGGS WITH LUTEIN', Poljoprivreda, 26(1), str. 56-63. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8
Vancouver
Kralik G, Kralik Z, Grčević M, Hanžek D, Margeta P, Galović O. ENRICHMENT OF TABLE EGGS WITH LUTEIN. Poljoprivreda [Internet]. 2020 [pristupljeno 07.08.2020.];26(1):56-63. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8
IEEE
G. Kralik, Z. Kralik, M. Grčević, D. Hanžek, P. Margeta i O. Galović, "ENRICHMENT OF TABLE EGGS WITH LUTEIN", Poljoprivreda, vol.26, br. 1, str. 56-63, 2020. [Online]. https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.8

Sažetak
U svrhu obogaćivanja jaja luteinom, upotrijebljen je Marigold Flower Extract – MFE (ekstrakt cvijeta kadife – Tagetes erecta L.). U istraživanju su korištene dvije skupine nesilica – kontrolna (C) i pokusna (E). Kontrolna skupina nesilica hranjena je smjesom bez dodatka luteina, dok su nesilice E skupine konzumirale smjesu s 3 g/kg luteina. Hranidba nesilica trajala je 31 dan, nakon čega je obavljena analiza kvalitete jaja (indeks oblika, masa jaja i osnovnih dijelova u jajetu, čvrstoća i debljina ljuske, Haugh jedinice – HU, visina bjelanjka, boja žumanjka, pH bjelanjka i pH žumanjka), te je utvrđen sadržaj luteina i TBARS (Thiobarbituric Acid Reactive Substances) vrijednosti u žumanjcima. Rezultati istraživanja pokazali su da dodani MFE utječe na smanjenje debljine, težine i udjela ljuske (P<0,001), odnosno na smanjenje čvrstoće ljuske (P=0,014). Također, on utječe na smanjenje vrijednosti HU (P=0,039), a povećava udjele bjelanjka, boju žumanjka i sadržaj luteina u žumanjcima jaja (P<0,001). Statistički značajna razlika u vrijednostima TBARS-a utvrđena je između svježih i čuvanih jaja kod C skupine, kao i između C i E skupina kod svježih jaja (P<0,05). Naši rezultati ukazuju da je MFE pogodan za obogaćivanje konzumnih jaja luteinom.

Ključne riječi
ekstrakt cvijeta kadife; lutein; boja žumanjka; kvaliteta jaja; TBARS vrijednosti

Hrčak ID: 239771

URI
https://hrcak.srce.hr/239771

[engleski]

Posjeta: 90 *