hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Optimalna količina aditiva u mesnim proizvodima

Maja Serdar ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb
Marijan Katalenić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (520 KB) str. 78-85 preuzimanja: 3.025* citiraj
APA 6th Edition
Serdar, M. i Katalenić, M. (2006). Optimalna količina aditiva u mesnim proizvodima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (2), 78-85. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22154
MLA 8th Edition
Serdar, Maja i Marijan Katalenić. "Optimalna količina aditiva u mesnim proizvodima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, br. 2, 2006, str. 78-85. https://hrcak.srce.hr/22154. Citirano 20.07.2019.
Chicago 17th Edition
Serdar, Maja i Marijan Katalenić. "Optimalna količina aditiva u mesnim proizvodima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, br. 2 (2006): 78-85. https://hrcak.srce.hr/22154
Harvard
Serdar, M., i Katalenić, M. (2006). 'Optimalna količina aditiva u mesnim proizvodima', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(2), str. 78-85. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22154 (Datum pristupa: 20.07.2019.)
Vancouver
Serdar M, Katalenić M. Optimalna količina aditiva u mesnim proizvodima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [pristupljeno 20.07.2019.];VIII(2):78-85. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22154
IEEE
M. Serdar i M. Katalenić, "Optimalna količina aditiva u mesnim proizvodima", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, br. 2, str. 78-85, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22154. [Citirano: 20.07.2019.]

Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati određivanja sadržaja ukupnih fosfata i polifosfata u mesnim proizvodima kojima su dodane začinske smjese s optimalnim količinama sastojaka za stabilizaciju konzistencije. Korištene su začinske smjese koje sadrže začine, fosfate i polifosfate, stabilizator (E450) i regulator kiselosti (E451), natrijev difosfat i natrijev trifosfat, te začinske smjese kod kojih su fosfati i polifosfati zamijenjeni drugim aktivnim sastojcima. Cilj rada je dokazati mogućnost izrade mesnih proizvoda sa smjesama začina koje u sebi sadrže tehnološki potrebne količine fosfata i polifosfata i zadržati se u granicama ukupne količine fosfata koju propisuje pravilnik. Cilj rada je i ukazati na to da je moguće u začinskim smjesama zamijeniti fosfate i polifosfate s citratima, te kombinacijom biljnih vlakana, proteina i polisaharida lupine proizvesti također kvalitetan proizvod. Lupina (Lupinus sp.) je malo poznata mahunarka nastala od divljih vrsta srednjoeuropskog i američkog porijekla. Dijelovi lupine su proizvodi koji nisu skupi, a koriste se za razne namjene, te kao dodatak hrani sa sekundarnim tehnološkim učinkom.

Ključne riječi
ukupni fosfati i polifosfati; začinske smjese; lupina

Hrčak ID: 22154

URI
https://hrcak.srce.hr/22154

[engleski]

Posjeta: 3.647 *