hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Taksonomija, fiziologija i rast sojeva Lactococcus lactis

Dubravka Samaržija ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Neven Antunac
Jasmina Lukač Havranek

Puni tekst: engleski, pdf (66 KB) str. 35-48 preuzimanja: 17.969* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Antunac, N. i Lukač Havranek, J. (2001). Taxonomy, physiology and growth of Lactococcus lactis: a review. Mljekarstvo, 51 (1), 35-48. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1792
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Taxonomy, physiology and growth of Lactococcus lactis: a review." Mljekarstvo, vol. 51, br. 1, 2001, str. 35-48. https://hrcak.srce.hr/1792. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Neven Antunac i Jasmina Lukač Havranek. "Taxonomy, physiology and growth of Lactococcus lactis: a review." Mljekarstvo 51, br. 1 (2001): 35-48. https://hrcak.srce.hr/1792
Harvard
Samaržija, D., Antunac, N., i Lukač Havranek, J. (2001). 'Taxonomy, physiology and growth of Lactococcus lactis: a review', Mljekarstvo, 51(1), str. 35-48. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1792 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Samaržija D, Antunac N, Lukač Havranek J. Taxonomy, physiology and growth of Lactococcus lactis: a review. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 04.12.2021.];51(1):35-48. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1792
IEEE
D. Samaržija, N. Antunac i J. Lukač Havranek, "Taxonomy, physiology and growth of Lactococcus lactis: a review", Mljekarstvo, vol.51, br. 1, str. 35-48, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1792. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Sojevi Lactococcus lactis vrste pripadaju najznačajnijoj grupi
organizama koji se koristi u mljekarskoj industriji. Važnost tih bakterija je u njihovoj sposobnosti hidrolize laktoze, kazeina i citrata iz mlijeka. Razgradni produkti i oslobođeni bakterijski enzimi direktno ili indirektno utječu na teksturu i okus finalnog proizvoda. Saznanja o genetičkim i fiziološkim svojstvima sojeva Lactococcus lactis vrste zadnjih godina znatno su se izmijenila. Na osnovi tih saznanja, koja nisu samo značajna za znanstvena istraživanja već imaju i praktičnu primjenu, u radu je prikazana nova taksonomska klasifikacija sojeva Lactococcus lactis vrste. Objašnjena je uloga plazmida za najvažnija svojstva u mliječnim fermentacijama, te fiziološki i nutritivni zahtjevi u vrijeme rasta sojeva Lactococcus lactis vrste u mlijeku.

Ključne riječi
Lc.lactis; taksonomija; fiziologija i rast

Hrčak ID: 1792

URI
https://hrcak.srce.hr/1792

[engleski]

Posjeta: 19.239 *