hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Ocjena svježine morske ribe

Lidija Kozačinski   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Ivana FIlipović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Mirza Hadžiosmanović ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (366 KB) str. 158-164 preuzimanja: 3.259* citiraj
APA 6th Edition
Kozačinski, L., FIlipović, I., Cvrtila, Ž., Hadžiosmanović, M. i Zdolec, N. (2006). Ocjena svježine morske ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (3), 158-164. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22190
MLA 8th Edition
Kozačinski, Lidija, et al. "Ocjena svježine morske ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, br. 3, 2006, str. 158-164. https://hrcak.srce.hr/22190. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Kozačinski, Lidija, Ivana FIlipović, Željka Cvrtila, Mirza Hadžiosmanović i Nevijo Zdolec. "Ocjena svježine morske ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, br. 3 (2006): 158-164. https://hrcak.srce.hr/22190
Harvard
Kozačinski, L., et al. (2006). 'Ocjena svježine morske ribe', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(3), str. 158-164. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22190 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Kozačinski L, FIlipović I, Cvrtila Ž, Hadžiosmanović M, Zdolec N. Ocjena svježine morske ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [pristupljeno 23.07.2019.];VIII(3):158-164. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22190
IEEE
L. Kozačinski, I. FIlipović, Ž. Cvrtila, M. Hadžiosmanović i N. Zdolec, "Ocjena svježine morske ribe", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, br. 3, str. 158-164, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22190. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Riba je, iako biološki veoma vrijedna namirnica, lako pokvarljiva i podložna mnogim onečišćenjima. Različiti kemijski, biokemijski i mikrobiološki procesi neposredno nakon ulova uvjetuju promjene koje dovode u pitanje njezinu svježinu, održivost i kakvoću, a time i zdravstvenu ispravnost. Tijekom rukovanja ribom od ulova do prerade ubrzan je rast mikroorganizama što se očituje gubitkom svojstava svježe ribe. Kakvoća ribe je, prije svega, gospodarska kategorija propisana temeljem vrste, pecature (kategorizacija), senzornih svojstava, te načina obrade (evisceracija i dr.).

Ključne riječi
svježina; morska riba

Hrčak ID: 22190

URI
https://hrcak.srce.hr/22190

[engleski]

Posjeta: 3.783 *