hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.22.4.4

Učinci dodatka vitamina C prehrani na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera

Masoomeh Tavakoli ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Mehrdad Bouyeh ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Alireza Seidavi ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran

Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 268-273 preuzimanja: 19* citiraj
APA 6th Edition
Tavakoli, M., Bouyeh, M. i Seidavi, A. (2020). Effects of dietary vitamin C supplementation on fatty acid profile in breast meat of broiler chickens. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (4), 268-273. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
MLA 8th Edition
Tavakoli, Masoomeh, et al. "Effects of dietary vitamin C supplementation on fatty acid profile in breast meat of broiler chickens." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXII, br. 4, 2020, str. 268-273. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4. Citirano 29.09.2020.
Chicago 17th Edition
Tavakoli, Masoomeh, Mehrdad Bouyeh i Alireza Seidavi. "Effects of dietary vitamin C supplementation on fatty acid profile in breast meat of broiler chickens." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXII, br. 4 (2020): 268-273. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Harvard
Tavakoli, M., Bouyeh, M., i Seidavi, A. (2020). 'Effects of dietary vitamin C supplementation on fatty acid profile in breast meat of broiler chickens', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII(4), str. 268-273. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
Vancouver
Tavakoli M, Bouyeh M, Seidavi A. Effects of dietary vitamin C supplementation on fatty acid profile in breast meat of broiler chickens. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 29.09.2020.];XXII(4):268-273. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4
IEEE
M. Tavakoli, M. Bouyeh i A. Seidavi, "Effects of dietary vitamin C supplementation on fatty acid profile in breast meat of broiler chickens", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXII, br. 4, str. 268-273, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.4.4

Sažetak
Cilj istraživanja bio je procijeniti koje učinke uvrštavanje tri različite razine vitamina C (0, 200 i 400 mg/kg) u prehranu ima na profil masnih kiselina u mesu prsa brojlera. Istraživanje je provedeno u 3 ciklusa i 4 ponavljanja u trajanju od 42 dana, na potpuno randomiziranom uzorku od 10 pilića po kavezu, ukupno 120 jednodnevnih muških pilića komercijalnog hibrida Ross 308. Analiza podataka provedena je uporabom programa za statističku analizu SAS, dok je usporedba srednjih vrijednost izvršena Duncanovim testom višestrukog raspona uz vjerojatnost pogreške od 5 %. Rezultati su pokazali da se kod dodatka vitamina C razine 200 mg/kg smanjio postotak zasićenih masnih kiselina poput miristinske, palmitinske i stearinske kiseline, pri čemu se količina nezasićenih masnih kiselina povećala, a količina zasićenih masnih kiselina smanjila.

Ključne riječi
pilić, askorbinska kiselina, profil masnih kiselina

Hrčak ID: 241633

URI
https://hrcak.srce.hr/241633

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 65 *