Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0865

Antioksidacijski učinak nove intramamarne formulacije na bazi pčelinjih proizvoda Apimasta® u muznih krava.

Jelena Šuran ; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasna Aladrović ; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Blanka Beer Ljubić ; Clinic for Internal Diseases, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Josipa Vlainić ; Division of Molecular Medicine, Institute Ruđer Bošković, Zagreb, Croatia
Marija Mamić ; Clinic for Surgery, Orthopaedics and Ophthalmology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Božo Radić ; Hedera Ltd., Split, Croatia
Goran Bačić ; Clinic for Reproduction and Obstetrics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Croatia
Nino Maćešić ; Clinic for Reproduction and Obstetrics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Croatia
Miroslav Benić ; Department for Bacteriology and Parasitology, Croatian Veterinary Institue, Zagreb, Croatia
Antun Kostelić ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Frane Božić ; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Hrvoje Pavasović ; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lada Radin ; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 913 Kb

str. 225-233

preuzimanja: 243

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je odrediti učinak nove intramamarne formulacije na bazi pčelinjih proizvoda, Apimasta®, na oksidacijski status muznih krava. Apimast® je apliciran u tri navrata s razmacima od 12 sati u 10 krava na tri različite farme. Izmjereni su markeri oksidacijskog statusa kao i određeni metabolički pokazatelji u mlijeku (GSH-Px, d-ROM, SOD, BAP, TAS) i serumu (SOD, GSH-Px, NEFA, BHB, glukoza). Učinak Apimasta® bio je uglavnom lokalan, bez obzira na primijenjenu koncentraciju (1 i 3 %), jer porast koncentracija GSH-Px i TAS-a u mlijeku nije pratio porast u serumu. Promjene svih mjerenih pokazatelja bile su kratkotrajne i nakon sedam dana vraćale su se na približne vrijednosti početnih koncentracija. U bakteriološki pozitivnim četvrtima vimena nije zabilježen porast ROM-a. Ovo istraživanje potvrđuje lokalni antioksidacijski učinak Apimasta® u vimenu, što je relevantno s aspekta neantibiotskog liječenja supkliničkog mastitisa.

Ključne riječi

mastitis; oksidacijski stres; Apimast®; propolis; muzne krave

Hrčak ID:

241731

URI

https://hrcak.srce.hr/241731

Datum izdavanja:

22.7.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 939 *