Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s.74.1-2.1

UTJECAJ SPOLA, DOBI PRI KLANJU I DUŽINE ZRENJA NA SPOSOBNOST ZADRŽAVANJA VODE I MEKOĆU MESA POSAVSKOG KONJA

Ana Kaić orcid id orcid.org/0000-0003-0509-431X ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Darija Gačić orcid id orcid.org/0000-0003-1666-0129 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Silvester Žgur orcid id orcid.org/0000-0002-2374-2272 ; Biotechnical Faculty, Univerzitet of Ljubljana, Domžale, Slovenia
Barbara Luštrek orcid id orcid.org/0000-0002-5523-5304 ; Biotechnical Faculty, Univerzitet of Ljubljana, Domžale, Slovenia
Ivan Širić orcid id orcid.org/0000-0003-0560-181X ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Klemen Potočnik ; Biotechnical Faculty, Univerzitet of Ljubljana, Domžale, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 96 Kb

str. 3-8

preuzimanja: 244

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 96 Kb

str. 3-8

preuzimanja: 304

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi sposobnost zadržavanja vode (kalo odmrzavanja – TL i kalo kuhanja – CL) i mekoću mesa (Warner-Bratzler sila presijecanja, WBSF) posavskog konja obzirom na spol, dob pri klanju i dužinu zrenja. U istraživanje je sveukupno bilo uključeno 12 životinja (6 muških i 6 ženskih) pasmine posavski konj. Prosječna dob životinja bila je 18 mjeseci (od 6 do 36 mjeseci). Uzorci mesa potrebni za daljnju analizu izuzeti su s najdužeg leđnog mišića (M. longissimus dorsi) nakon zrenja od 14, odnosno 28 dana. Dobiveni podaci analizirani su pomoću SAS/STAT softverskog paketa verzija 9.4. Utvrđene srednje vrijednosti za TL, CL i WBSF su bile kako slijedi: 8,41%, 19,24% i 26,04 N. Rezultati istraživanja ukazuju da spol, dob pri klanju i dužina zrenja značajno ne utječu na sposobnost zadržavanja vode i mekoću mesa posavskog konja (p>0,05). Istraživanjem su dobivene nove spoznaje o kakvoći mesa posavskog konja koje bi svakako trebale pridonijeti budućim istraživanjima u svrhu potpunijeg razumijevanja kakvoće konjskog mesa.

Ključne riječi

posavski konj; meso; kalo odmrzavanja; kalo kuhanja; mekoća

Hrčak ID:

242451

URI

https://hrcak.srce.hr/242451

Datum izdavanja:

30.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.467 *