hrcak mascot   Srce   HID

Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, No.56-57 Ožujak 2008.

Izvorni znanstveni članak

Deklinacija aktivnoga participa prezenta u hrvatskome crkvenoslavenskome jeziku

Sandra Sudec

Puni tekst: hrvatski, pdf (216 KB) str. 517-529 preuzimanja: 507* citiraj
APA
Sudec, S. (2008). Deklinacija aktivnoga participa prezenta u hrvatskome crkvenoslavenskome jeziku. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, (56-57), 517-529. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22381

Sažetak
U članku se opisuje deklinacija aktivnoga participa prezenta u hrvatskome crkvenoslavenskome jeziku u odnosu na starocrkvenoslavenski. Obrađeni su participski oblici dobro potvrđenih glagola i potvrde iz najstarijih hrvatskoglagoljskih fragmenata.
Aktivni participi prezenta pojavljuju se često, a razlog su tomu, uz utjecaj stranih predložaka, njihova ekonomičnost i funkcionalnost.
Deklinacija prema jo-osnovama uglavnom se dobro čuva, kao i nastavak -e iz nosnova u nominativu množine muškoga roda. Uočen je snažan utjecaj meke zamjeničke deklinacije u lokativu jednine muškoga i srednjega roda, genitivu dvojine muškoga roda te u dativu i lokativu jednine ženskoga roda. To je jedina stvarna inovacija jer su prodor formanta -ĉь- u nominativ jednine muškoga i srednjega roda, nastavak -a u nominativujednine ženskoga roda i nastavak -i u nominativu množine muškoga roda poznati već u kanonskim starocrkvenoslavenskim tekstovima.

Ključne riječi
hrvatski crkvenoslavenski; deklinacija; particip; aktivni particip prezenta

Hrčak ID: 22381

URI
https://hrcak.srce.hr/22381

[engleski]

Posjeta: 1.271 *