hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Nalaz parazitarnih invazija u mesu ribe s hrvatskog tržišta

Lidija Kozačinski   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Vaterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Vaterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Mirza Hadžiosmanović ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Vaterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Željka Cvrtila ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Vaterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia
Ivana Filipović ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Vaterinary Faculty, University of Zagreb, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (296 KB) str. 290-294 preuzimanja: 625* citiraj
APA 6th Edition
Kozačinski, L., Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Cvrtila, Ž. i Filipović, I. (2006). Assessment of parasitic invasions in fish meat on the Croatian market. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (5), 290-294. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22422
MLA 8th Edition
Kozačinski, Lidija, et al. "Assessment of parasitic invasions in fish meat on the Croatian market." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, br. 5, 2006, str. 290-294. https://hrcak.srce.hr/22422. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Kozačinski, Lidija, Nevijo Zdolec, Mirza Hadžiosmanović, Željka Cvrtila i Ivana Filipović. "Assessment of parasitic invasions in fish meat on the Croatian market." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, br. 5 (2006): 290-294. https://hrcak.srce.hr/22422
Harvard
Kozačinski, L., et al. (2006). 'Assessment of parasitic invasions in fish meat on the Croatian market', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(5), str. 290-294. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22422 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Kozačinski L, Zdolec N, Hadžiosmanović M, Cvrtila Ž, Filipović I. Assessment of parasitic invasions in fish meat on the Croatian market. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [pristupljeno 19.07.2019.];VIII(5):290-294. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22422
IEEE
L. Kozačinski, N. Zdolec, M. Hadžiosmanović, Ž. Cvrtila i I. Filipović, "Assessment of parasitic invasions in fish meat on the Croatian market", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, br. 5, str. 290-294, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22422. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
PROŠIRENI SAŽETAK

Paraziti i njihovi larvalni oblici u mesu riba mogu uzrokovati oboljenja ljudi ili pak organoleptičke promjene uslijed kojih se riba ocjenjuje higijenski neispravnom za prehranu ljudi. U tom smislu najveće značenje u ocjeni higijenske ispravnosti ribe imaju plerocerkoidni razvojni stadij Diphylobotrium latum, metacerkarija Opistorchis felineus, larve nematoda Anisakis spp te razvojni oblici Myxosporea, Kudoa spp i Henneguya zschokkei te invazije ektoparazitom Sphyrion lumpi iz roda Copepoda (Kozačinski i sur., 2002 ; Hadžiosmanović i Kozačinski, 2004). Navedene činjenice o štetnosti parazita i njihovih razvojnih oblika razlogom su provođenju sustavnih mjera kontrole i nadzora u domaćem i međunarodnom prometu ribom i ribljim proizvodima. Budući da je na hrvatskom tržištu, pored bogate ponude domaće morske ribe, svoje mjesto našla i riba iz uvoza koja je često upitne kakvoće, cilj ovog rad bio je utvrditi stupanj invadiranosti parazitima smrznutih oslića i škarpina podrijetlom iz uvoza.
Parazitološka pretraga obavljena je na uzorcima smrznutih oslića i škarpina uzorkovanih pri veterinarskoj kontroli i nadzoru kod uvoza. Uzorci su potjecali iz 4 pošiljke proizvoda podrijetlom iz uvoza (smrznuti blokovi škarpina i oslića). Po odmrzavanju uzorci škarpina i oslića pregledani su na prisutnost nematoda u trbušnoj šupljini i mišićju. Prisutnost nematoda u mišićju provjerena je postupkom umjetne probave (Goverment of Canada, 1995). Morfologija nematoda provjerena je mikroskopski. Nakon filetiranja mišićje ribe je pretraženo na prisutnost pseudocista miksosporidija, a uzorci škarpina i na prisutnost ektoparazita na koži i u dubini mišićja. Sadržaj pseudocista je razmazan na predmetnicu, obojan briljantnim zelenilom i pregledan mikroskopski.
U tablici 1 prikazani su skupni rezultati parazitološke pretrage smrznutih škarpina i oslića. U prvom uzorku škarpina (n=112) utvrđeni su ostaci utrobe, a u 47 % škarpina pronađene su uginule spiralno zavijene larve Anisakis spp žućkasto bijele boje koje su se nalazile slobodni u trbušnoj šupljini. Broj larvi po ribi kretao se od 4 do 10. Na površini kože 4,5 % riba nađeni su 5-10 cm dugački, dijelom oštećeni ektoparaziti vrste Sphyrion lumpi, ubušeni u mišićje riba. U mišićju 21 % riba utvrđene su sivosmeđe tvorbe veličine graha u kojima je pronađen samo cefalotoraks parazita. U drugom uzorku škarpina (n=272) također je utvrđena nepotpuna evisceracija svih riba, a u trbušnoj šupljini 65% škarpina utvrđene su uginule spiralno zavijene larve Anisakis spp. Broj larvi po ribi kretao se od 3 do 10. Na površini kože 15 % škarpina nađeni su 15 cm dugački, bijeli ektoparaziti vrste Sphyrion lumpi, ubušeni u mišićje ribe, dok su u mišićju 5 % riba utvrđene ograničene reakcije tkiva sivosmeđe boje veličine graha u kojima je pronađen samo cefalotoraks parazita. U prvom uzorku oslića (n=105) također su uočeni ostaci utrobe, a u trbušnoj šupljini i mišićju (umjetnom probavom) 90.5 % riba utvrđene su larve Anisakis spp. U drugom uzorku oslića (n=38) u ukupno 80.4 % riba nakon filetiranja su uočene ovalne, mliječnobijele do smeđe cistične tvorbe veličine 1 do 5 mm ispunjene sivo-žućkastom kašastom masom. Mikroskopskom pretragom utvrđeno je da se radi o sporama Myxozoa, Kudoa spp.
Ocjena zdravstvene ispravnosti hrane u R Hrvatskoj regulirana je Zakonom o hrani (NN 117/2003) te Pravilnikom o načinu obavljanja veterinarsko-sanitarnog pregleda životinja prije klanja i proizvoda životinjskog podrijetla (NN 53/91). Prema Zakonu o hrani štetnom za zdravlje ljudi smatra se hrana koja sadrži tkivne parazite opasne po zdravlje ljudi kao i druge tkivne parazite iznad dopuštenih količina. Nadalje, hrana je neprikladna za ljudsku konzumaciju ukoliko su senzorna svojstva hrane zbog fizikalnih, kemijskih, mikrobioloških ili drugih procesa toliko izmijenjena da hrana nije prikladna za prehranu ljudi. Pravilnikom o načinu obavljanja veterinarsko-sanitarnog pregleda životinja prije klanja i proizvoda životinjskog podrijetla (NN 53/91) u dijelu koji se odnosi na higijensku ispravnost zamrznute ribe, propisano je da se higijenski neispravnom za javnu potrošnju smatra zamrznuta riba u čijem su mesu pronađene razvojni oblici Diphylobotrium latum, Opistorchis felineus, Anisakis spp ili drugi paraziti i njihovi razvojni stadiji patogeni za ljude, kao i nepatogeni paraziti koji su uzrokovali organoleptičke promjene ribe. U duhu navedenih odredbi, pretraženi uzorci škarpina i oslića proglašeni su zdravstveno neispravnima, uslijed pronađenih parazita štetnih po zdravlje ljudi, kao i organoleptičkih promjena uzrokovanih nepatogenim parazitima.

Hrčak ID: 22422

URI
https://hrcak.srce.hr/22422

[engleski]

Posjeta: 2.892 *