hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Kemijski sastav mesa riba

Željka Cvrtila ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (478 KB) str. 365-370 preuzimanja: 6.164* citiraj
APA 6th Edition
Cvrtila, Ž. i Kozačinski, L. (2006). Kemijski sastav mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (6), 365-370. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22462
MLA 8th Edition
Cvrtila, Željka i Lidija Kozačinski. "Kemijski sastav mesa riba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, br. 6, 2006, str. 365-370. https://hrcak.srce.hr/22462. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Cvrtila, Željka i Lidija Kozačinski. "Kemijski sastav mesa riba." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, br. 6 (2006): 365-370. https://hrcak.srce.hr/22462
Harvard
Cvrtila, Ž., i Kozačinski, L. (2006). 'Kemijski sastav mesa riba', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(6), str. 365-370. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22462 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Cvrtila Ž, Kozačinski L. Kemijski sastav mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [pristupljeno 18.07.2019.];VIII(6):365-370. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22462
IEEE
Ž. Cvrtila i L. Kozačinski, "Kemijski sastav mesa riba", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, br. 6, str. 365-370, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22462. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Meso ribe je male energetske vrijednosti u odnosu na meso sisavaca koje se koristi u prehrani, no nutritivno je njegov značaj velik. Riba kao namirnica predstavlja jedan od glavnih izvora bjelančevina životinjskog porijekla. Odlikuje se bogatim sastavom masti i bjelančevina koje sadrže mnoge esencijalne aminokiseline i masne kiseline prijeko potrebne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija. U odnosu na meso ostalih životinja riba sadrži vrlo malo vezivnog tkiva i ne sadrži elastin. Sve te karakteristike čine riblje meso dijetalnim prehrambenim proizvodom i daju mu posebno mjesto u prehrani ljudi.

Ključne riječi
meso ribe; kemijski sastav

Hrčak ID: 22462

URI
https://hrcak.srce.hr/22462

[engleski]

Posjeta: 8.801 *