hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Primjena tehnike bliske infracrvene spektroskopije (NIR) za nedestruktivno ispitivanje proizvoda od mliječnog praha

Sandor Barabassy ; University of Horticulture and Food Science, Budapest, Hungary Department of Refrigeration and Livestock Products Technology

Puni tekst: engleski, pdf (110 KB) str. 263-272 preuzimanja: 2.019* citiraj
APA 6th Edition
Barabassy, S. (2001). The application of near infrared spectroscopy (NIR) technique for non-destructive investigation of mixed milk powder products. Mljekarstvo, 51 (3), 263-272. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1909
MLA 8th Edition
Barabassy, Sandor. "The application of near infrared spectroscopy (NIR) technique for non-destructive investigation of mixed milk powder products." Mljekarstvo, vol. 51, br. 3, 2001, str. 263-272. https://hrcak.srce.hr/1909. Citirano 25.05.2020.
Chicago 17th Edition
Barabassy, Sandor. "The application of near infrared spectroscopy (NIR) technique for non-destructive investigation of mixed milk powder products." Mljekarstvo 51, br. 3 (2001): 263-272. https://hrcak.srce.hr/1909
Harvard
Barabassy, S. (2001). 'The application of near infrared spectroscopy (NIR) technique for non-destructive investigation of mixed milk powder products', Mljekarstvo, 51(3), str. 263-272. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1909 (Datum pristupa: 25.05.2020.)
Vancouver
Barabassy S. The application of near infrared spectroscopy (NIR) technique for non-destructive investigation of mixed milk powder products. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 25.05.2020.];51(3):263-272. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1909
IEEE
S. Barabassy, "The application of near infrared spectroscopy (NIR) technique for non-destructive investigation of mixed milk powder products", Mljekarstvo, vol.51, br. 3, str. 263-272, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1909. [Citirano: 25.05.2020.]

Sažetak
Proizvodnja kravljeg mlijeka u Mađarskoj u porastu je svake godine prosječno 15-20 %. Suvišak mlijeka najčešće se suši (mlijeko u prahu) ili se pak proizvode modificirani mliječni prahovi metodama poput ultrafiltracije. Od ukupnih 20.000 tona mliječnog praha godišnje se proizvodi 3.000 tona mlijeka u prahu primjenom ultrafiltracije. Multivarijantna bliska infracrvena spektrofotometrija (NIR) je korištena za brzo određivanje udjela masti, proteina, laktoze, vlage i pepela u mješavinama prahova dobivenih iz svježeg mlijeka, obranog mlijeka, sirutke i proteinskih koncentrata. Više od 150 uzoraka priređeno je i mjereno u dva NIRS laboratorija (Scottish Agriculture College – SAC – Aberden i University of Horticulture and Food Science – UHFS – Budapest). Komparirani su rezultati dobiveni za iste uzorke. Svrha rada bila je: 1. Brzo kvalitativno i kvantitativno određivanje produkata mlijeka u prahu korištenjem NIR tehnike.
2. Usporedba rezultata dobivenih u Aberdeenu (SAC) i Budimpešti (UHFS). Udio masti varirao je između 0,0 i 2,8 %, udio proteina između 0,0 i 80 %, udio laktoze između 6,6 i 100 %, udio vode između 0,0 i 5,0 % te udio pepela između 0,0 i 8,0 %. Koeficijent korelacije za svih pet komponenti bio je između 0,97 i 0,99.

Ključne riječi
mlijeko u prahu; mliječni proteini; laktoza; bliska infracrvena spektrofotometrija (NIR); NIR spektar

Hrčak ID: 1909

URI
https://hrcak.srce.hr/1909

[engleski]

Posjeta: 3.320 *