Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/pc.23.3-4.5

Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka

Sandra Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jana Šic Žlabur ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Skendrović Babojelić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mislav Boić ; student na diplomskom studiju Hortikultura Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić


Puni tekst: engleski pdf 696 Kb

str. 133-145

preuzimanja: 183

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 696 Kb

str. 133-145

preuzimanja: 949

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je analizirati i usporediti nutritivnu kvalitetu mutnih, svježe cijeđenih sokova iz plodova četiriju različitih sorti jabuka: 'Idared', 'Jonagold', 'Golden Delicious' i 'Cripps Pink'. S obzirom na analizirani mehanički sastav utvrđeno je da najbolje iskorištenje ploda za dobivanje soka ima sorta 'Idared' (45,51%), zatim slijedi sorta 'Golden Delicious (44,22%), 'Jonaglod' (36,56%) te sorta 'Cripps Pink' (25,75%). Prema rezultatima dobivenim u ovom istraživanju sok sorte 'Golden Delicious' pokazuje najveći omjer TST/UK, zatim sok sorte 'Jonagold', 'Idared', dok je najmanji omjer utvrđen kod soka sorte 'Cripps Pink'. Najveći sadržaj vitamina C (6,75 mg/100g svježeg ploda) kao i najveći sadržaj ukupnih fenola (55,84 mgGAE/100 g svježe tvari) utvrđeni su u soku sorte 'Jonagold' Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da su plodovi svih istraživanih sorti pogodni za proizvodnju mutnog soka, ali i da mogu biti dobra podloga za proizvodnju ostalih sokova od raznih vrsta voća

Ključne riječi

mutni sok; mehanički sastav; kemijski sastav; ukupni fenoli; vitamin C

Hrčak ID:

243569

URI

https://hrcak.srce.hr/243569

Datum izdavanja:

4.9.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.932 *