hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke prije i nakon tribomehaničke mikronizacije

Zoran Herceg ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vesna Lelas
Suzana Rimac

Puni tekst: engleski, pdf (71 KB) str. 105-118 preuzimanja: 893* citiraj
APA 6th Edition
Herceg, Z., Lelas, V. i Rimac, S. (2001). Rheological properties of whey proteins concentrate before and after tribomechanical micronization. Mljekarstvo, 51 (2), 105-118. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1886
MLA 8th Edition
Herceg, Zoran, et al. "Rheological properties of whey proteins concentrate before and after tribomechanical micronization." Mljekarstvo, vol. 51, br. 2, 2001, str. 105-118. https://hrcak.srce.hr/1886. Citirano 10.04.2020.
Chicago 17th Edition
Herceg, Zoran, Vesna Lelas i Suzana Rimac. "Rheological properties of whey proteins concentrate before and after tribomechanical micronization." Mljekarstvo 51, br. 2 (2001): 105-118. https://hrcak.srce.hr/1886
Harvard
Herceg, Z., Lelas, V., i Rimac, S. (2001). 'Rheological properties of whey proteins concentrate before and after tribomechanical micronization', Mljekarstvo, 51(2), str. 105-118. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1886 (Datum pristupa: 10.04.2020.)
Vancouver
Herceg Z, Lelas V, Rimac S. Rheological properties of whey proteins concentrate before and after tribomechanical micronization. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 10.04.2020.];51(2):105-118. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1886
IEEE
Z. Herceg, V. Lelas i S. Rimac, "Rheological properties of whey proteins concentrate before and after tribomechanical micronization", Mljekarstvo, vol.51, br. 2, str. 105-118, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1886. [Citirano: 10.04.2020.]

Sažetak
Hidrokoloidi su dugolančani polimeri, koji se upotrebljavaju u
prehrambenoj industriji u malim količinama (0,05 do 5%) za postizanje odgovarajućih reoloških svojstava, sprečavanje sinereze, povećanje viskoznosti i stabilnosti prehrambenih proizvoda te kontrolu kristalizacije. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tribomehaničke mikronizacije koncentrata proteina sirutke u prahu na reološka svojstva modelnih otopina proteina sirutke kao i utjecaj dodatka nekoliko hidrokoloida na osnovi karboksimetilceluloze u takve sustave. Mjerenja su provedena rotacionim reometrom, Brookfield DV-III pri temperaturi od 20 ºC. Reološki parametri određeni su upotrebom zakona potencije. Rezultati ispitivanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi ne- Newtonski. Svi sustavi ovisno o prethodnom tretmanu koncentrata proteina sirutke i udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Raspodjela veličine čestica određena je upotrebom Fritsch – laser
particle sizer “analysette 22”. Tribomehanička mikronizacija uzrokovala je smanjenje veličine čestica i povećanje specifične površine proteina sirutke. Tribomehanička obrada proteina sirutke imala je značajan utjecaj na reološke parametre i tip tečenja ispitivanih modelnih sustava.

Ključne riječi
reološka svojstva; karboksimetilceluloza; koncentrat proteina sirutke; tribomehanička mikronizacija

Hrčak ID: 1886

URI
https://hrcak.srce.hr/1886

[engleski]

Posjeta: 1.436 *