Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Reološka svojstva koncentrata proteina sirutke prije i nakon tribomehaničke mikronizacije

Zoran Herceg ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vesna Lelas
Suzana Rimac


Puni tekst: engleski pdf 71 Kb

str. 105-118

preuzimanja: 1.249

citiraj


Sažetak

Hidrokoloidi su dugolančani polimeri, koji se upotrebljavaju u
prehrambenoj industriji u malim količinama (0,05 do 5%) za postizanje odgovarajućih reoloških svojstava, sprečavanje sinereze, povećanje viskoznosti i stabilnosti prehrambenih proizvoda te kontrolu kristalizacije. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tribomehaničke mikronizacije koncentrata proteina sirutke u prahu na reološka svojstva modelnih otopina proteina sirutke kao i utjecaj dodatka nekoliko hidrokoloida na osnovi karboksimetilceluloze u takve sustave. Mjerenja su provedena rotacionim reometrom, Brookfield DV-III pri temperaturi od 20 ºC. Reološki parametri određeni su upotrebom zakona potencije. Rezultati ispitivanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi ne- Newtonski. Svi sustavi ovisno o prethodnom tretmanu koncentrata proteina sirutke i udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Raspodjela veličine čestica određena je upotrebom Fritsch – laser
particle sizer “analysette 22”. Tribomehanička mikronizacija uzrokovala je smanjenje veličine čestica i povećanje specifične površine proteina sirutke. Tribomehanička obrada proteina sirutke imala je značajan utjecaj na reološke parametre i tip tečenja ispitivanih modelnih sustava.

Ključne riječi

reološka svojstva; karboksimetilceluloza; koncentrat proteina sirutke; tribomehanička mikronizacija

Hrčak ID:

1886

URI

https://hrcak.srce.hr/1886

Datum izdavanja:

18.4.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.367 *