hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2

Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu,HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2

Tihana Šadek   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9764-7852 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ana Vukelić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0723-956X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Manja Prašek ; Zagrebačko dijabetičko društvo, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Šatalić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7688-2765 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (487 KB) str. 65-71 preuzimanja: 55* citiraj
APA 6th Edition
Šadek, T., Vukelić, A., Prašek, M. i Šatalić, Z. (2020). Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu,HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 15 (1-2), 65-71. https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2
MLA 8th Edition
Šadek, Tihana, et al. "Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu,HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 15, br. 1-2, 2020, str. 65-71. https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition
Šadek, Tihana, Ana Vukelić, Manja Prašek i Zvonimir Šatalić. "Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu,HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 15, br. 1-2 (2020): 65-71. https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2
Harvard
Šadek, T., et al. (2020). 'Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu,HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 15(1-2), str. 65-71. https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2
Vancouver
Šadek T, Vukelić A, Prašek M, Šatalić Z. Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu,HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2020 [pristupljeno 22.01.2021.];15(1-2):65-71. https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2
IEEE
T. Šadek, A. Vukelić, M. Prašek i Z. Šatalić, "Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu,HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.15, br. 1-2, str. 65-71, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2

Sažetak
U današnje doba dijabetes tipa 2 jedno je od najčešćih kroničnih
oboljenja kod kojeg se s vremenom, zbog loše metaboličke regulacije,
razvijaju različite zdravstvene komplikacije. Osnovni princip liječenja
dijabetesa tipa 2 je prehrana uz redovitu tjelesnu aktivnost, samokontrola i peroralna terapija prema uputi liječnika. Kako paleolitička prehrana ima karakteristike koje bi mogle biti od koristi u kontroli dijabetesa tipa 2, od nedavno se istražuje kao moguća prevencija i dijetoterapija. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj paleolitičke prehrane na tjelesnu masu, indeks tjelesne mase kao i na parametar dugoročne glikemije (HbA1c) te procijeniti njenu prihvatljivost kod oboljelih i utjecaj na kvalitetu života. Osam ispitanika s dijabetesom tipa 2 slijedilo je načela paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana. Nakon intervencije došlo je do vrlo malog smanjenja u tjelesnoj masi (1,4 %) i HbA1c (0,1 %) te se umjereno povećala kvaliteta života u pogledu društvenih odnosa (10,9 %) i utjecaja okoline (6,6 %). Paleolitička prehrana se pokazala prihvatljiva prema percepciji zdravstvenog utjecaja, lakoći pridržavanja, stupnju sitosti, ukusnosti, smanjenoj potrebi za slatkom hranom, lakoći nabave namirnica te prema percepciji općeg zdravlja i blagostanja, dok je financijski trošak predstavljao jedini faktor neprihvatljivosti ovakvog načina prehrane.

Ključne riječi
dijabetes tipa 2, paleolitička prehrana, HbA1c, smanjenje tjelesne mase, kvaliteta života

Hrčak ID: 245706

URI
https://hrcak.srce.hr/245706

Posjeta: 126 *