Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31895/hcptbn.15.1-2.2

Utjecaj paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana na tjelesnu masu,HbA1c i kvalitetu života kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2

Tihana Šadek orcid id orcid.org/0000-0001-9764-7852 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ana Vukelić orcid id orcid.org/0000-0003-0723-956X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Manja Prašek ; Zagrebačko dijabetičko društvo, Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Šatalić orcid id orcid.org/0000-0001-7688-2765 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 487 Kb

str. 65-71

preuzimanja: 466

citiraj


Sažetak

U današnje doba dijabetes tipa 2 jedno je od najčešćih kroničnih
oboljenja kod kojeg se s vremenom, zbog loše metaboličke regulacije,
razvijaju različite zdravstvene komplikacije. Osnovni princip liječenja
dijabetesa tipa 2 je prehrana uz redovitu tjelesnu aktivnost, samokontrola i peroralna terapija prema uputi liječnika. Kako paleolitička prehrana ima karakteristike koje bi mogle biti od koristi u kontroli dijabetesa tipa 2, od nedavno se istražuje kao moguća prevencija i dijetoterapija. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj paleolitičke prehrane na tjelesnu masu, indeks tjelesne mase kao i na parametar dugoročne glikemije (HbA1c) te procijeniti njenu prihvatljivost kod oboljelih i utjecaj na kvalitetu života. Osam ispitanika s dijabetesom tipa 2 slijedilo je načela paleolitičke prehrane u trajanju od 12 tjedana. Nakon intervencije došlo je do vrlo malog smanjenja u tjelesnoj masi (1,4 %) i HbA1c (0,1 %) te se umjereno povećala kvaliteta života u pogledu društvenih odnosa (10,9 %) i utjecaja okoline (6,6 %). Paleolitička prehrana se pokazala prihvatljiva prema percepciji zdravstvenog utjecaja, lakoći pridržavanja, stupnju sitosti, ukusnosti, smanjenoj potrebi za slatkom hranom, lakoći nabave namirnica te prema percepciji općeg zdravlja i blagostanja, dok je financijski trošak predstavljao jedini faktor neprihvatljivosti ovakvog načina prehrane.

Ključne riječi

dijabetes tipa 2, paleolitička prehrana, HbA1c, smanjenje tjelesne mase, kvaliteta života

Hrčak ID:

245706

URI

https://hrcak.srce.hr/245706

Datum izdavanja:

6.11.2020.

Posjeta: 1.179 *