Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32728/tab.17.2020.1

Humanist za stolom. O užitku jedenja u poljskoj renesansi

Dawid Barbarzak


Puni tekst: engleski pdf 258 Kb

str. 21-44

preuzimanja: 386

citiraj


Sažetak

Na obnovu Epikurova koncepta voluptas i pristupa jedenju/uživanju
u jelu snažno je utjecalo to što su talijanski humanisti otkrili i tiskali
antičke tekstove, poput Lukrecijeva De rerum natura, Platonova Symposium ili Apicijeve De re coquinaria. Mnogi su talijanski humanisti počeli isticati potrebe tijela i naglašavati njihovu važnost. Te se ideje mogu pronaći u djelima autora Lorenza Valle (De voluptate, 1431), Marsilija Ficina (De voluptate, 1457) ili Bartolomea Platina (pisca prve tiskane kuharice De honesta voluptate et valetudine, oko 1465. – 1468.), koji su zastupali stajalište da se hrana može konzumirati i iz razloga užitka. Fenomen filozofskog i književnoga banketa/gozbe postao je uobičajena praksa među talijanskim, a kasnije i među poljskim humanistima. Institucije poput Rimske akademije, Firentinske akademije ili poljske Sodalitas litteraria Vistulana postale su mjesto okupljanja humanista i akademskih rasprava koje su bile na većoj cijeni nego luksuzna hrana. Takvo se stajalište odražava u poljskoj poeziji 16. stoljeća (Filippo Buonaccorsi Callimachus, Conrad Celtis; Paweł z Krosna; Jan Dantyszek Dantiscus i drugi) i filozofskim rapravama poput Wizerunek własny Mikołaja Reja iz 1558., djela nadahnutoga Palingenijevim Zodiacus vitae, ili djela Dworzanin polski iz 1566. Łukasza Górnickog, čija je inspiracija bio Il corteggiano Baldassara Castiglionea. Citirani autori preporučaju umjereno uživanje u piću i kritiziraju poljsku i germansku navadu pijančevanja. Uživanje u jelu s prijateljima može poslužiti i kao lijek za vanitas, ali i protiv svih oblika tuge, sukladno tradiciji Anakreontova i Horacijeva pjesništva. To se jasno vidi u Foricoenia Jana Kochanowskog (1584), gdje se uživanje u vinu i pjesmi za gozbenim stolom izmjenjuje s refleksijama o ljudskoj prolaznosti.

Ključne riječi

humanistički banket, convivium, symposium, epikureizam, užitak, jedenje

Hrčak ID:

246124

URI

https://hrcak.srce.hr/246124

Datum izdavanja:

1.10.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 988 *