hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Greške suhomesnatih proizvoda

Mario Mašić ; Veterinarska stanica Imotski

Puni tekst: hrvatski, pdf (259 KB) str. 48-51 preuzimanja: 10.849* citiraj
APA 6th Edition
Mašić, M. (2005). Greške suhomesnatih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (3), 48-51. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22714
MLA 8th Edition
Mašić, Mario. "Greške suhomesnatih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 3, 2005, str. 48-51. https://hrcak.srce.hr/22714. Citirano 16.07.2019.
Chicago 17th Edition
Mašić, Mario. "Greške suhomesnatih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 3 (2005): 48-51. https://hrcak.srce.hr/22714
Harvard
Mašić, M. (2005). 'Greške suhomesnatih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(3), str. 48-51. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22714 (Datum pristupa: 16.07.2019.)
Vancouver
Mašić M. Greške suhomesnatih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 16.07.2019.];VII(3):48-51. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22714
IEEE
M. Mašić, "Greške suhomesnatih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 3, str. 48-51, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22714. [Citirano: 16.07.2019.]

Sažetak
Suhomesnati proizvodi gotovo u svim slučajevima prolaze niz tehnoloških faza prerade, pa u tim fazama treba očekivati greške na njima i kasnije za vrijeme skladištenja ili u prometu. Pogreške nastaju u boji, okusu, mirisu, konzistenciji i ostalim organoleptičkim svojstvima. Promjene su vezane pretežno za pogreške u tehnologiji proizvodnje, a često za kvalitetu sirovine i način čuvanja. Svako odvajanje od specifičnih svojstava gotova proizvoda treba smatrati greškom. O intenzitetu utvrđenih grešaka ovisi ocjena tržišne kakvoće i upotrebljivosti proizvoda za prehranu ljudsku. Suhomesnati proizvodi najčešće pokazuju istodobno više grešaka nastalih zbog djelovanja različitih čimbenika. U slučajevima kada su promjene jače izražene proizvod je neupotrebljiv i štetan za prehranu ljudi. Upravo zbog toga aktualizira potrebu veterinarske struke s problematikom kontrole proizvodnje i prometa suhomesnatih proizvoda.

Ključne riječi
greške; suhomesnati proizvodi

Hrčak ID: 22714

URI
https://hrcak.srce.hr/22714

[engleski]

Posjeta: 11.352 *