Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.52.1.12

Kemijski sastav i profil masnih kiselina mlijeka alpske i sanske pasmine koza iz Bosne i Hercegovine

Ana Vulić orcid id orcid.org/0000-0002-9379-7236 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Nina Kudumija ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tina Lešić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Sanin Tanković ; Ministry of Foreign Trade and Economic Relations of Bosnia and Herzegovina, Veterinary office of Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Vedrana Jelušić ; Ministry of Foreign Trade and Economic Relations of Bosnia and Herzegovina, Veterinary office of Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Jasmin Frizbegović ; JP Veterinary Practice Bukinje, Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Nina Bilandžić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 700 Kb

preuzimanja: 637

citiraj


Sažetak

Interes za proizvodnju kozjeg mlijeka i proizvode od kozjeg mlijeka u stalnom je porastu tijekom posljednjih 20 godina. Kemijski sastav kozjeg mlijeka, koji uvelike utječe na njegovu hranjivu vrijednost, zajedno s terapijskom vrijednošću, čini kozje mlijeko i proizvode od kozjeg mlijeka prihvatljivijim za potrošače. Cilj ove studije bio je usporediti kemijski sastav i profil masnih kiselina kozjeg mlijeka alpske i sanske pasmine koza. Rezultati su pokazali da postoje razlike u određenim kemijskim komponentama kozjeg mlijeka alpske i sanske pasmine. Sadržaj bjelančevina, masti i pepela u kozjem mlijeku pasmine alpina iznosio je 4,53 g/100 g, 4,65 g/100 g i 0,94 g/100 g, a njihov sadržaj bio je veći nego u kozjem mlijeku sanske pasmine (3,64 g/100 g, 3,20 g/100 g, odnosno 0,88 g/100 g). Uočene su i razlike u profilu masnih kiselina. Iako su koze držane u različitim uzgojnim režimima, nije bilo statistički značajne razlike u ukupnom sadržaju zasićenih masnih kiselina (SFA) i polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) između istraživanih pasmina. Iako nije bilo razlike u ukupnom sadržaju SFA između dviju pasmina, sadržaj palmitinske kiseline (C16:0), prevladavajuće masna kiselina u kozjem mlijeku, bio je niži u kozjem mlijeku pasmine alpina (26,94 g/100 g masti) nego u mlijeku sanske pasmine koza (28,60 g/100 g masti). Za razliku od sadržaja SFA i PUFA, uočena je razlika u sadržaju ukupnih mononezasićenih masnih kiselina (MUFA). Ukupni sadržaj MUFA u kozjem mlijeku pasmine alpina iznosio je 22,8 g/100 g masti, a u kozjem mlijeku sanske pasmine 24,0 g/100 g masti. Na temelju ovih rezultata može se zaključiti da sustavi uzgoja koji se provode na različitim zemljopisnim područjima s različitom ispašom, zajedno s genetskim čimbenicima različitih pasmina koza, znatno utječu na kemijski sastav kozjeg mlijeka i profil masnih kiselina.

Ključne riječi

kozje mlijeko, alpska koza, sanska koza; kemijski sastav, profil masnih kiselina

Hrčak ID:

246370

URI

https://hrcak.srce.hr/246370

Datum izdavanja:

25.11.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.706 *