Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije
Željka Klir Šalavardić
orcid.org/0000-0003-4078-6864
; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department for Animal Production and Biotechnology, V. Preloga 1, Osijek, 31000, Croatia
Josip Novoselec
; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department for Animal Production and Biotechnology, V. Preloga 1, Osijek, 31000, Croatia
Joaquín Miguel Castro-Montoya
; University of Hohenheim, Institute of Agricultural Sciences in the Tropics, Fruwirthstrasse 31, Stuttgart, 70593, Germany
Marcela Šperanda
; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department for Animal Production and Biotechnology, V. Preloga 1, Osijek, 31000, Croatia
Mislav Đidara Joachim Molkentin
; Max Rubner-Institute, Department of Safety and Quality of Milk and Fish Products, Hermann-Weigmann-Strasse 1, Kiel, 24103, Germany
Boro Mioč
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetosimunska cesta 25, Zagreb, 10000, Croatia
Uta Dickhoefer
; University of Hohenheim, Institute of Agricultural Sciences in the Tropics, Fruwirthstrasse 31, Stuttgart, 70593, Germany
Zvonko Antunović
; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department for Animal Production and Biotechnology, V. Preloga 1, Osijek, 31000, Croatia
APA 6th Edition Klir Šalavardić, Ž., Novoselec, J., Castro-Montoya, J.M., Šperanda, M., Đidara, M., Molkentin, J., ... Antunović, Z. (2021). Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije. Mljekarstvo, 71 (1), 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
MLA 8th Edition Klir Šalavardić, Željka, et al. "Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije." Mljekarstvo, vol. 71, br. 1, 2021, str. 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102. Citirano 18.04.2021.
Chicago 17th Edition Klir Šalavardić, Željka, Josip Novoselec, Joaquín Miguel Castro-Montoya, Marcela Šperanda, Mislav Đidara, Joachim Molkentin, Boro Mioč, Uta Dickhoefer i Zvonko Antunović. "Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije." Mljekarstvo 71, br. 1 (2021): 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Harvard Klir Šalavardić, Ž., et al. (2021). 'Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije', Mljekarstvo, 71(1), str. 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Vancouver Klir Šalavardić Ž, Novoselec J, Castro-Montoya JM, Šperanda M, Đidara M, Molkentin J i sur. Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije. Mljekarstvo [Internet]. 2021 [pristupljeno 18.04.2021.];71(1):13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
IEEE Ž. Klir Šalavardić, et al., "Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije", Mljekarstvo, vol.71, br. 1, str. 13-24, 2021. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
APA 6th Edition Klir Šalavardić, Ž., Novoselec, J., Castro-Montoya, J.M., Šperanda, M., Đidara, M., Molkentin, J., ... Antunović, Z. (2021). The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation. Mljekarstvo, 71 (1), 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
MLA 8th Edition Klir Šalavardić, Željka, et al. "The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation." Mljekarstvo, vol. 71, br. 1, 2021, str. 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102. Citirano 18.04.2021.
Chicago 17th Edition Klir Šalavardić, Željka, Josip Novoselec, Joaquín Miguel Castro-Montoya, Marcela Šperanda, Mislav Đidara, Joachim Molkentin, Boro Mioč, Uta Dickhoefer i Zvonko Antunović. "The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation." Mljekarstvo 71, br. 1 (2021): 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Harvard Klir Šalavardić, Ž., et al. (2021). 'The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation', Mljekarstvo, 71(1), str. 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Vancouver Klir Šalavardić Ž, Novoselec J, Castro-Montoya JM, Šperanda M, Đidara M, Molkentin J i sur. The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation. Mljekarstvo [Internet]. 2021 [pristupljeno 18.04.2021.];71(1):13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
IEEE Ž. Klir Šalavardić, et al., "The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation", Mljekarstvo, vol.71, br. 1, str. 13-24, 2021. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Sažetak Zbog visokog sadržaja sirovih bjelančevina i visoke koncentracije nezasićenih masnih kiselina, pogača sjemenki bundeve (PSC) potencijalno je kvalitetno krmivo za preživače, dok je ekstrudirani lan (ELS) u obrocima koza već pokazao blagotvoran utjecaj na kvalitetu kozjeg mlijeka. Laktacija je vrlo zahtjevno razdoblje za praćenje metaboličkog statusa životinja. Prema tome, cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj PSC i ELS na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka, kao zamjena za soju u obrocima mliječnih koza. Istraživanje je provedeno s 28 koza pasmine francuska alpine koje su bile podijeljene u dvije pokusne skupine tijekom 20 dana u ranoj laktaciji. Obroci su bili izbalansirani u pogledu energije i sadržaja sirovih bjelančevina, uz neznatne razlike sadržaja lipida. Obroci kontrolne skupine (n = 9) sadržavali su sačmu i ekstrudiranu soju. U obrocima pokusnih skupina soja je djelomično zamijenjena s ELS (n = 10) ili u potpunosti zamijenjena s PSC (n = 9). Hematološko-biokemijski pokazatelji u krvi koza nisu rezultirali značajnijim promjenama pod utjecajem hranidbe, iako je obrok s PSC povećao koncentraciju globulina u serumu. PSC je rezultirao smanjenjem linolne kiseline (n-6) u odnosu na kontrolnu skupinu. ELS obroci povećali su koncentraciju α-linolenske, eikozapentaenske kiseline i koncentraciju ukupnih n-3 masnih kiselina u mlijeku. Utvrđene su pozitivne korelacije između ne-esterificiranih masnih kiselina (NEFA) i C18:1/C15:0, NEFA te C17:0/C15:0, kao i β-hidroksibutirata te C17:0/C15:0. Potpuna zamjena sačme i ekstrudirane soje s PSC ili djelomično s ELS opravdana je s obzirom na hematološko-biokemijske pokazatelje koza u ranoj laktaciji, dok je ELS imao blagotvoran utjecaj na masne kiseline u mlijeku u odnosu na PSC.