hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102

Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije

Željka Klir Šalavardić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4078-6864 ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department for Animal Production and Biotechnology, V. Preloga 1, Osijek, 31000, Croatia
Josip Novoselec ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department for Animal Production and Biotechnology, V. Preloga 1, Osijek, 31000, Croatia
Joaquín Miguel Castro-Montoya ; University of Hohenheim, Institute of Agricultural Sciences in the Tropics, Fruwirthstrasse 31, Stuttgart, 70593, Germany
Marcela Šperanda ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department for Animal Production and Biotechnology, V. Preloga 1, Osijek, 31000, Croatia
Mislav Đidara
Joachim Molkentin ; Max Rubner-Institute, Department of Safety and Quality of Milk and Fish Products, Hermann-Weigmann-Strasse 1, Kiel, 24103, Germany
Boro Mioč ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetosimunska cesta 25, Zagreb, 10000, Croatia
Uta Dickhoefer ; University of Hohenheim, Institute of Agricultural Sciences in the Tropics, Fruwirthstrasse 31, Stuttgart, 70593, Germany
Zvonko Antunović ; University of J. J. Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Department for Animal Production and Biotechnology, V. Preloga 1, Osijek, 31000, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (270 KB) str. 13-24 preuzimanja: 37* citiraj
APA 6th Edition
Klir Šalavardić, Ž., Novoselec, J., Castro-Montoya, J.M., Šperanda, M., Đidara, M., Molkentin, J., ... Antunović, Z. (2021). Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije. Mljekarstvo, 71 (1), 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
MLA 8th Edition
Klir Šalavardić, Željka, et al. "Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije." Mljekarstvo, vol. 71, br. 1, 2021, str. 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102. Citirano 18.04.2021.
Chicago 17th Edition
Klir Šalavardić, Željka, Josip Novoselec, Joaquín Miguel Castro-Montoya, Marcela Šperanda, Mislav Đidara, Joachim Molkentin, Boro Mioč, Uta Dickhoefer i Zvonko Antunović. "Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije." Mljekarstvo 71, br. 1 (2021): 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Harvard
Klir Šalavardić, Ž., et al. (2021). 'Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije', Mljekarstvo, 71(1), str. 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Vancouver
Klir Šalavardić Ž, Novoselec J, Castro-Montoya JM, Šperanda M, Đidara M, Molkentin J i sur. Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije. Mljekarstvo [Internet]. 2021 [pristupljeno 18.04.2021.];71(1):13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
IEEE
Ž. Klir Šalavardić, et al., "Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana u obrocima na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka alpske koze tijekom rane laktacije", Mljekarstvo, vol.71, br. 1, str. 13-24, 2021. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Puni tekst: engleski, pdf (270 KB) str. 13-24 preuzimanja: 87* citiraj
APA 6th Edition
Klir Šalavardić, Ž., Novoselec, J., Castro-Montoya, J.M., Šperanda, M., Đidara, M., Molkentin, J., ... Antunović, Z. (2021). The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation. Mljekarstvo, 71 (1), 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
MLA 8th Edition
Klir Šalavardić, Željka, et al. "The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation." Mljekarstvo, vol. 71, br. 1, 2021, str. 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102. Citirano 18.04.2021.
Chicago 17th Edition
Klir Šalavardić, Željka, Josip Novoselec, Joaquín Miguel Castro-Montoya, Marcela Šperanda, Mislav Đidara, Joachim Molkentin, Boro Mioč, Uta Dickhoefer i Zvonko Antunović. "The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation." Mljekarstvo 71, br. 1 (2021): 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Harvard
Klir Šalavardić, Ž., et al. (2021). 'The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation', Mljekarstvo, 71(1), str. 13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
Vancouver
Klir Šalavardić Ž, Novoselec J, Castro-Montoya JM, Šperanda M, Đidara M, Molkentin J i sur. The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation. Mljekarstvo [Internet]. 2021 [pristupljeno 18.04.2021.];71(1):13-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102
IEEE
Ž. Klir Šalavardić, et al., "The effect of dietary pumpkin seed cake and extruded linseed on blood haemato-chemicals and milk quality in Alpine goats during early lactation", Mljekarstvo, vol.71, br. 1, str. 13-24, 2021. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0102

Sažetak
Zbog visokog sadržaja sirovih bjelančevina i visoke koncentracije nezasićenih masnih kiselina, pogača sjemenki bundeve (PSC) potencijalno je kvalitetno krmivo za preživače, dok je ekstrudirani lan (ELS) u obrocima koza već pokazao blagotvoran utjecaj na kvalitetu kozjeg mlijeka. Laktacija je vrlo zahtjevno razdoblje za praćenje metaboličkog statusa životinja. Prema tome, cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj PSC i ELS na hematološko-biokemijske pokazatelje u krvi i na kvalitetu mlijeka, kao zamjena za soju u obrocima mliječnih koza. Istraživanje je provedeno s 28 koza pasmine francuska alpine koje su bile podijeljene u dvije pokusne skupine tijekom 20 dana u ranoj laktaciji. Obroci su bili izbalansirani u pogledu energije i sadržaja sirovih bjelančevina, uz neznatne razlike sadržaja lipida. Obroci kontrolne skupine (n = 9) sadržavali su sačmu i ekstrudiranu soju. U obrocima pokusnih skupina soja je djelomično zamijenjena s ELS (n = 10) ili u potpunosti zamijenjena s PSC (n = 9). Hematološko-biokemijski pokazatelji u krvi koza nisu rezultirali značajnijim promjenama pod utjecajem hranidbe, iako je obrok s PSC povećao koncentraciju globulina u serumu. PSC je rezultirao smanjenjem linolne kiseline (n-6) u odnosu na kontrolnu skupinu. ELS obroci povećali su koncentraciju α-linolenske, eikozapentaenske kiseline i koncentraciju ukupnih n-3 masnih kiselina u mlijeku. Utvrđene su pozitivne korelacije između ne-esterificiranih masnih kiselina (NEFA) i C18:1/C15:0, NEFA te C17:0/C15:0, kao i β-hidroksibutirata te C17:0/C15:0. Potpuna zamjena sačme i ekstrudirane soje s PSC ili djelomično s ELS opravdana je s obzirom na hematološko-biokemijske pokazatelje koza u ranoj laktaciji, dok je ELS imao blagotvoran utjecaj na masne kiseline u mlijeku u odnosu na PSC.

Ključne riječi
pogača sjemenki bundeve; ekstrudirani lan; mliječne koze; hemato-biokemijski pokazatelji; kvaliteta mlijeka

Hrčak ID: 246951

URI
https://hrcak.srce.hr/246951

[engleski]

Posjeta: 264 *