Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kvaliteta vode za napajanje goveda - čimbenik dobrobiti

Siniša Marjanović ; Veterinarska Stanica Velika Gorica, Ambulanta Šćitarjevo, 10410 Velika Gorica, Sisačka bb
Alenka Tofant ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za animalni higijenu, okoliš i etologiju, 10000 Zagreb, Heinzelova 55


Puni tekst: hrvatski pdf 346 Kb

str. 127-131

preuzimanja: 2.388

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 352 Kb

str. 153-157

preuzimanja: 653

citiraj


Sažetak

U radu je opisana važnost higijenske ispravnosti vode za napajanje za zdravlje, proizvodnost i dobrobit goveda. U laboratoriju je određena kvaliteta vode iz četiri izvorišta, ispitivanjem organoleptičkih, fizikalno-kemijskih i bakterioloških parametara. Uzorci koji nisu zadovoljavali uvjete Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće su dezinficirani, in vitro, u laboratoriju s dezinficijensima na bazi klora i vodikova peroksida. Zatim je u pokusu u praksi, dezinficirana voda za napajanje ponuđena govedima. Rezultati, dobiveni promatranjem ponašanja pri napajanju, upućuju da dezinfekcija i eventualno promijenjeni okus i miris vode nisu utjecali na odabir uzoraka vode.

Ključne riječi

voda; dezinfekcija; napajanje; goveda

Hrčak ID:

22934

URI

https://hrcak.srce.hr/22934

Datum izdavanja:

12.5.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 4.212 *