Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Močvarna željezna ruda – eksperimentalno testiranje utjecaja prženja rude na postupak taljenja i krajnji proizvod

Tena Karavidović ; Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.406 Kb

str. 143-152

preuzimanja: 370

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 2.406 Kb

str. 152-152

preuzimanja: 184

citiraj


Sažetak

Dosadašnja istraživanja lokaliteta s prostora Podravine na kojima su se odvijale aktivnosti vezane uz proizvodnju željeza (Hlebine – Velike Hlebine i Dedanovice, Virje – Sušine i Volarski breg) ukazala su da je močvarna željezna ruda lokalnoga podrijetla bila temeljna sirovina za proizvodnju željeza tijekom kasne antike i ranoga srednjeg vijeka. Na osnovi mineraloških analiza uzoraka rude (XRD) pretpostavljene su razlike u načinu priprema ruda za taljenje koje su vidljive između lokaliteta različite vremenske i prostorne pripadnosti. Eksperiment prikazan u ovome radu je osmišljen kako bi se testirala jedna varijanta idejne rekonstrukcije talioničkih peći te različit način pripreme rude u svrhu usporedbe utjecaja ove varijable na postupak taljenja i krajnji proizvod. Talionička peć rekonstruirana je na osnovi podataka s arheoloških istraživanja i obrade nalaza, a pripada tipu samostojećih peći s vratima, kod kojih se u tijeku postupka ispuštala zgura. Izvedena su dva ekperimentalna taljenja u rekonstriranoj peći, koristeći rudu sa i bez pirometalurške pripreme, prženja.

Ključne riječi

proizvodnja željeza; spužvasto željezo; močvarna željezna ruda; prženje rude; talionička peć; eksperimentalna arheologija

Hrčak ID:

248448

URI

https://hrcak.srce.hr/248448

Datum izdavanja:

22.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.286 *