hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke

Zoran Herceg   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Anet Režek ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Suzana Rimac Brnčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (224 KB) str. 181-193 preuzimanja: 862* citiraj
APA 6th Edition
Herceg, Z., Režek, A. i Rimac Brnčić, S. (2008). Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke. Mljekarstvo, 58 (2), 181-193. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/23065
MLA 8th Edition
Herceg, Zoran, et al. "Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke." Mljekarstvo, vol. 58, br. 2, 2008, str. 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065. Citirano 15.09.2019.
Chicago 17th Edition
Herceg, Zoran, Anet Režek i Suzana Rimac Brnčić. "Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke." Mljekarstvo 58, br. 2 (2008): 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065
Harvard
Herceg, Z., Režek, A., i Rimac Brnčić, S. (2008). 'Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke', Mljekarstvo, 58(2), str. 181-193. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/23065 (Datum pristupa: 15.09.2019.)
Vancouver
Herceg Z, Režek A, Rimac Brnčić S. Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 15.09.2019.];58(2):181-193. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/23065
IEEE
Z. Herceg, A. Režek i S. Rimac Brnčić, "Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke", Mljekarstvo, vol.58, br. 2, str. 181-193, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/23065. [Citirano: 15.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (224 KB) str. 181-193 preuzimanja: 482* citiraj
APA 6th Edition
Herceg, Z., Režek, A. i Rimac Brnčić, S. (2008). Molecular basis of whey protein functionality. Mljekarstvo, 58 (2), 181-193. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/23065
MLA 8th Edition
Herceg, Zoran, et al. "Molecular basis of whey protein functionality." Mljekarstvo, vol. 58, br. 2, 2008, str. 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065. Citirano 15.09.2019.
Chicago 17th Edition
Herceg, Zoran, Anet Režek i Suzana Rimac Brnčić. "Molecular basis of whey protein functionality." Mljekarstvo 58, br. 2 (2008): 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065
Harvard
Herceg, Z., Režek, A., i Rimac Brnčić, S. (2008). 'Molecular basis of whey protein functionality', Mljekarstvo, 58(2), str. 181-193. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/23065 (Datum pristupa: 15.09.2019.)
Vancouver
Herceg Z, Režek A, Rimac Brnčić S. Molecular basis of whey protein functionality. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 15.09.2019.];58(2):181-193. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/23065
IEEE
Z. Herceg, A. Režek i S. Rimac Brnčić, "Molecular basis of whey protein functionality", Mljekarstvo, vol.58, br. 2, str. 181-193, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/23065. [Citirano: 15.09.2019.]

Sažetak
Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivima u prehrambenoj industriji. Povećani zahtjevi potrošača za ukusnijim, zdravijim, prikladnijim i prirodnijim prehrambenim proizvodima omogućili su mliječnoj industriji priliku za razvijanje i opskrbu prehrambenih proizvoda dodacima sirutkinih proteina kako bi im se povećala funkcionalna i nutritivna svojstva. Razvoj tih dodataka uvelike je ovisio i o prepoznavanju važnosti razumijevanja molekularne osnove funkcionalnosti proteina od strane prehrambenih znanstvenika. Stoga je cilj ovog rada bio na jednom mjestu izložiti osnove funkcionalnosti sirutkinih proteina kao važnog dodatka prehrambenim proizvodima.

Ključne riječi
proteini sirutke; molekularna osnova funkcionalnosti proteina

Hrčak ID: 23065

URI
https://hrcak.srce.hr/23065

[engleski]

Posjeta: 1.979 *