Zoran Herceg
orcid.org/0000-0003-3967-6676
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Anet Režek
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Suzana Rimac Brnčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
APA 6th Edition Herceg, Z., Režek, A. i Rimac Brnčić, S. (2008). Molecular basis of whey protein functionality. Mljekarstvo, 58 (2), 181-193. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/23065
MLA 8th Edition Herceg, Zoran, et al. "Molecular basis of whey protein functionality." Mljekarstvo, vol. 58, br. 2, 2008, str. 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065. Citirano 02.03.2021.
Chicago 17th Edition Herceg, Zoran, Anet Režek i Suzana Rimac Brnčić. "Molecular basis of whey protein functionality." Mljekarstvo 58, br. 2 (2008): 181-193. https://hrcak.srce.hr/23065
Harvard Herceg, Z., Režek, A., i Rimac Brnčić, S. (2008). 'Molecular basis of whey protein functionality', Mljekarstvo, 58(2), str. 181-193. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/23065 (Datum pristupa: 02.03.2021.)
Vancouver Herceg Z, Režek A, Rimac Brnčić S. Molecular basis of whey protein functionality. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 02.03.2021.];58(2):181-193. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/23065
IEEE Z. Herceg, A. Režek i S. Rimac Brnčić, "Molecular basis of whey protein functionality", Mljekarstvo, vol.58, br. 2, str. 181-193, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/23065. [Citirano: 02.03.2021.]
Sažetak Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivima u prehrambenoj industriji. Povećani zahtjevi potrošača za ukusnijim, zdravijim, prikladnijim i prirodnijim prehrambenim proizvodima omogućili su mliječnoj industriji priliku za razvijanje i opskrbu prehrambenih proizvoda dodacima sirutkinih proteina kako bi im se povećala funkcionalna i nutritivna svojstva. Razvoj tih dodataka uvelike je ovisio i o prepoznavanju važnosti razumijevanja molekularne osnove funkcionalnosti proteina od strane prehrambenih znanstvenika. Stoga je cilj ovog rada bio na jednom mjestu izložiti osnove funkcionalnosti sirutkinih proteina kao važnog dodatka prehrambenim proizvodima.