Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mikrobiološka čistoća površina hladnjaka za čuvanje hrane u kućanstvima

Kristina Vujić
Marta Kiš ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nevijo Zdolec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 170 Kb

str. 23-27

preuzimanja: 207

citiraj


Sažetak

Istražena je mikrobiološka čistoća unutrašnjih površina hladnjaka za čuvanje hrane u kućanstvima. Obrisci su uzeti u 25 hladnjaka te je određivana prisutnost bakterija Salmonella spp. i Listeria spp. te broj Yersinia enterocolitica, psihrofilnih bakterija, kvasaca i plijesni, enterokoka, enterobakterija i Pseudomonas spp. Salmonella spp. i Listeria spp. nisu izolirane, dok je broj Yersinia enterocolitica, Pseudomonas spp. i enterokoka bio ispod praga detekcije. Psihrofilne bakterije utvrđene su u 13 obrisaka (52 % hladnjaka), a njihov se broj kretao u rasponu od 1 do 141 CFU/cm2 . Kvasci i plijesni utvrđeni su u 11 obrisaka (44 % hladnjaka) u broju od 0,1 do 280 CFU/cm2 . Enterobakterije su pronađene na površini jednog hladnjaka u broju 2,6 CFU/cm2 . Temperature hladnjaka kretale su se u rasponu od 1 do 11,3 °C uz srednju vrijednost od 6,56 °C. Nije utvrđena povezanost temperature hladnjaka s brojem psihrofilnih bakterija i gljivica. Varijabilnost mikrobnih populacija i temperaturnog režima hladnjaka vjerojatno je posljedica različitosti navika i životnog stila vlasnika kućanstava.

Ključne riječi

hladnjak u kućanstvu; čuvanje hrane; mikrobiološka čistoća; temperatura

Hrčak ID:

250466

URI

https://hrcak.srce.hr/250466

Datum izdavanja:

13.11.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 815 *