Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s1.31.1-2.2

KLIJAVOST PREDIVOG LANA PRI RAZLIČITIM TEMPERATURAMA U UVJETIMA SOLNOG STRESA

Ivana Varga orcid id orcid.org/0000-0003-2985-8599 ; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Monika Tkalec Kojić ; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Dario Iljkić ; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Mirta Rastija ; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia
Manda Antunović ; Faculty of Agro biotechnical Sciences Osijek, Department of Crop Production and Biotechnology, Osijek, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 712 Kb

str. 13-20

preuzimanja: 189

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 712 Kb

str. 13-20

preuzimanja: 337

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi energiju klijanja (%), ukupnu klijavost (%) te dužinu klijanaca u uvjetima solnog stresa (0 mM, 20 mM, 40 mM, 60 mM, 80 mMi 100 mM) na dvije temperature (10 i 20 °C). Eksperiment je postavljen u kontroliranim uvjetima u fitotronu (Aralab). U istraživanje je bila uključena sorta predivog lana (Linum usitassimum L.) Lirina. Posijano je 100 sjemenki u 4 ponavljanja. Energija klijanja (%) i klijavost (%) određeni su trećeg, odnosno sedmog dana. Na nižoj temperaturi (10 °C) sjeme nije proklijalo 3. dan, dok je pri višoj temperaturi (20 °C) prosječna energija klijanja bila 31%. Ukupna klijavost (7. dan) bila je podjednaka za obje temperature (58% na 10 °C i 59% na 20 °C). Općenito je veći solni stres od 80 i 100 mM smanjio energiju klijanja i ukupnu klijavost. S povećanjem zaslanjenosti preko 20 mM, ukupna duljina klijanaca predivog lana je također smanjena. Pri tretmanu 20°C uz 20 mM, čak je povećana ukupna klijavost, energija klijanja i dužina klijanaca, u odnosu na kontrolu i ostale razine zaslanjenosti za sortu Lirina.

Ključne riječi

predivi lan; NaCl; temperatura; klijavost; klijanci

Hrčak ID:

251372

URI

https://hrcak.srce.hr/251372

Datum izdavanja:

31.1.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.227 *