Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.52.3.11

Campylobacter spp. u koži vrata tovnih pilića

Sanja Furmeg ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Željko Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Maja Bukvić ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Jadranka Sokolović ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Marina Mikulić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Marija Cvetnić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Jaki Tkalec ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 574 Kb

str. 265-273

preuzimanja: 564

citiraj


Sažetak

Kampilobakterioza je zoonoza koja se na ljude prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, a prouzroči ju bakterija iz roda Campylobacter. Kampilobakteri su sveprisutni mikroorganizmi te ih možemo naći u svim vrstama mesa i proizvodima od mesa, sirovom mlijeku i mliječnim prerađevinama, rjeđe u jajima te u kontaminiranoj vodi. Kampilobakterioza je učestalija ljeti jer više temperature pogoduju rastu uzročnika ove bolesti. Tijekom ljetnog razdoblja (lipanj, srpanj, kolovoz) 2020. godine u tri klaonice sakupljeno je 60 uzoraka kože vratova tovnih pilića koji su pretraživani na bakterije iz roda Campylobacter. Od ukupnog broja pretraženih uzoraka, 28 (46,67 %) uzoraka bilo je iznad granične vrijednosti (1000 cfu/g) prema Uredbi (EU) 2017/1495, u 21,67 % određen je broj Campylobacter spp., ispod granične vrijednosti, a u 19 uzoraka je rezultat bio <100 cfu/g. Uzorci su obrađeni prema standardnom postupku određivanja broja kolonija Campylobacter spp. S obzirom na patogenost bakterija iz roda Campylobacter, od izuzetnog su značenja termička obrada hrane, dezinfekcija vode, sprječavanje križne kontaminacije te higijena prostora u kojem se hrana priprema s ciljem osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane. Provođenje biosigurnosnih mjera i praćenje prevalencije kampilobaktera nužni su u klaoničkim objektima kako bi se smanjila učestalost pojave ove zoonoze.

Ključne riječi

Campylobacter spp., kože vratova tovnih pilića, kontaminacija, dobra higijenska praksa

Hrčak ID:

253683

URI

https://hrcak.srce.hr/253683

Datum izdavanja:

16.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.406 *