hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858

Uticaj genotipa, azotne ishrane i vremenskih uslova na varijabilnost prinosa i kvalitet zrna kod jarog pivskog ječma

Vladanka STUPAR   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6222-4275 ; Higher Education Technical School of Professional Studies Požarevac, Nemanjina 2, 12 000 Požarevac, Serbia
Aleksandar PAUNOVIĆ ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy Čačak, Cara Dušana 34, 32 000 Čačak, Serbia
Milomirka MADIĆ ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy Čačak, Cara Dušana 34, 32 000 Čačak, Serbia
Desimir KNEŽEVIĆ ; University of Priština (Kosovska Mitrovica), Faculty of Agriculture, Lešak, Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (693 KB) str. 86-95 preuzimanja: 39* citiraj
APA 6th Edition
STUPAR, V., PAUNOVIĆ, A., MADIĆ, M. i KNEŽEVIĆ, D. (2021). Influence of genotype, nitrogen fertilisation and weather conditions on yield variability and grain quality in spring malting barley. Journal of Central European Agriculture, 22 (1), 86-95. https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858
MLA 8th Edition
STUPAR, Vladanka, et al. "Influence of genotype, nitrogen fertilisation and weather conditions on yield variability and grain quality in spring malting barley." Journal of Central European Agriculture, vol. 22, br. 1, 2021, str. 86-95. https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858. Citirano 22.10.2021.
Chicago 17th Edition
STUPAR, Vladanka, Aleksandar PAUNOVIĆ, Milomirka MADIĆ i Desimir KNEŽEVIĆ. "Influence of genotype, nitrogen fertilisation and weather conditions on yield variability and grain quality in spring malting barley." Journal of Central European Agriculture 22, br. 1 (2021): 86-95. https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858
Harvard
STUPAR, V., et al. (2021). 'Influence of genotype, nitrogen fertilisation and weather conditions on yield variability and grain quality in spring malting barley', Journal of Central European Agriculture, 22(1), str. 86-95. https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858
Vancouver
STUPAR V, PAUNOVIĆ A, MADIĆ M, KNEŽEVIĆ D. Influence of genotype, nitrogen fertilisation and weather conditions on yield variability and grain quality in spring malting barley. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2021 [pristupljeno 22.10.2021.];22(1):86-95. https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858
IEEE
V. STUPAR, A. PAUNOVIĆ, M. MADIĆ i D. KNEŽEVIĆ, "Influence of genotype, nitrogen fertilisation and weather conditions on yield variability and grain quality in spring malting barley", Journal of Central European Agriculture, vol.22, br. 1, str. 86-95, 2021. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858

Sažetak
Tokom trogodišnjeg perioda (2012–2014) na području Požarevca (Srbija) proučavane su produktivne osobine i kvalitet zrna četiri sorte jarog dvoredog ječma, selekcionisane u Republici Srbiji („Novosadski 448ˮ, „Novosadski 456ˮ, „Dunavacˮ i „Jadranˮ), kao glavne sirovine u proizvodnji slada i piva. Cilj ovog rada bio je da se proceni varijabilnost prinosa zrna i komponenti prinosa genetički različitih sorti jarog dvoredog ječma pri različitim nivoima ishrane mineralnim azotom u zavisnosti od količina padavina i temperature vazduha tokom godine. Dobijeni rezultati su ukazali na značajno variranje prinosa zrna, komponenti prinosa i sadržaja proteina u zrnu između genotipova ječma (G), primenjenih doza azota (N) i eksperimentalnih godina (E). Utvrđene su značajne međuzavisnosti između prinosa zrna i komponenti prinosa. Prinos zrna bio je u pozitivnoj korelaciji sa brojem klasova po m2, visinom biljke, brojem zrna po klasu, dužinom klasa i masom 1000 zrna. Povećanje primene azota do135 kg/ha je imalo pozitivan uticaj na prinos zrna, visinu biljke, broj klasova po jedinici površine, dužinu klasa i sadržaj proteina u zrnu. Broj zrna po klasu značajno se povećavao do doze od 105 kg/ha, a masa 1000 zrna do doze od 75 kg/ha.

Ključne riječi
genotip ječma; azotna ishrana; sadržaj proteina; varijabilnost; komponente prinosa

Hrčak ID: 254963

URI
https://hrcak.srce.hr/254963

[engleski]

Posjeta: 111 *