Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2020.050

Modeliranje sadržaja vlage i brzine sušenja određenih plodova solarnim sušenjem primjenom ANN-a

Ahmed Sadadou ; Biomaterials and Transport Phenomena Laboratory, University of Yahia Fares, Médéa, Alžir
Salah Hanini ; Biomaterials and Transport Phenomena Laboratory, University of Yahia Fares, Médéa, Alžir
Maamar Laidi orcid id orcid.org/0000-0002-8977-9895 ; Biomaterials and Transport Phenomena Laboratory, University of Yahia Fares, Médéa, Alžir
Ahmed Rezrazi ; Biomaterials and Transport Phenomena Laboratory, University of Yahia Fares, Médéa, Alžir


Puni tekst: engleski pdf 1.696 Kb

str. 233-242

preuzimanja: 494

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je modelirati sadržaj vlage (MC) i brzinu sušenja (DR) primjenom metodologije umjetne neuronske mreže (ANN). Testirane su mnoge arhitekture, a najbolja topologija odabrana je na temelju metode pokušaja i pogrešaka. Skup podataka podijeljen je nasumično na 60, 20 i 20 % za fazu treninga, testa i validacije ANN modela. Najbolja topologija bila je 10-{29-13}-2 dobivena visokim koeficijentom korelacije R (%) od {99,98, 98,41} i niskom srednjom kvadratnom pogreškom RMSE (%) (0,36, 6,29) za MC, odnosno DR. Dobiveni ANN model može se s velikom točnošću primijeniti za interpolaciju MC-a i DR-a.




Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

umjetna neuronska mreža; voće; solarno sušenje; sadržaj vlage; brzina sušenja

Hrčak ID:

257538

URI

https://hrcak.srce.hr/257538

Datum izdavanja:

18.5.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 915 *