Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.4

Usporedba tradicijskog kultivara heljde sjeverozapadne Hrvatske sa stranim sortama

Ivanka Habuš Jerčić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Maja Žulj Mihaljević ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jerko Gunjača ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Anita Bošnjak Mihovilović ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Kereša ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marijana Barić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Edita Baričević ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mara Bogović ; Ministarstvo poljoprivrede, Varaždin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.705 Kb

str. 32-37

preuzimanja: 205

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Obična heljda (Fagopyrum esculentum Moench) posljednjih godina privukla je veliku pozornost zbog visoke prehrambene vrijednosti i ljekovitih svojstava. Ova kultura ima dugu povijest uzgoja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a posebno je interesantna u sustavu ekološkog uzgoja. Posljednjih godina raste interes za proizvodnjom i konzumiranjem heljde, no problem predstavlja nedostatak odgovarajućeg sjemenskog materijala. Naime na sortnoj listi Republike Hrvatske nema niti jedne upisane sorte heljde, te se sadašnja proizvodnja temelji uglavnom na sjemenu tradicijskih kultivara (lokalnih populacija) te na uvozu stranih (uglavnom slovenskih) sorata od strane vlasnika OPG-ova. Cilj ovog rada je informirati stručnu javnost o utjecaju načina proizvodnje i roka sjetve na morfološka i agronomska svojstva tradicijskog kultivara heljde Varaždinska. Na osnovu rezultata ovog istraživanja nije utvrđena značajna razlika tradicijskog kultivara u odnosu na strane sorte ni u jednom od mjerenih morfoloških (visina biljke, broj grana po biljci i broj cvatova po biljci) i agronomskih (masa zrna po biljci i masa 1000 zrna) svojstava. Način proizvodnje (konvencionalni, ekološki) također nije značajno utjecao na prosječne vrijednosti mjerenih morfoloških i agronomskih svojstava, iako je utvrđena veća vrijednost morfoloških svojstava u ekološkoj proizvodnji.

Ključne riječi

heljda, tradicijski kultivar, morfološka svojstva, agronomska svojstva, ekološka proizvodnja, konvencionalna proizvodnja

Hrčak ID:

247758

URI

https://hrcak.srce.hr/247758

Datum izdavanja:

11.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 876 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.