hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10

Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji

Denis Stajnko ; Faculty of Agriculture and Life Sciences, Hoče-Maribor, Slovenia
Stanislav Tojnko ; Faculty of Agriculture and Life Sciences, Hoče-Maribor, Slovenia

Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 86-98 preuzimanja: 30* citiraj
APA 6th Edition
Stajnko, D. i Tojnko, S. (2020). Chemical thinning of apple blossoms in organic production. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (6.), 86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
MLA 8th Edition
Stajnko, Denis i Stanislav Tojnko. "Chemical thinning of apple blossoms in organic production." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 6., 2020, str. 86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10. Citirano 24.10.2021.
Chicago 17th Edition
Stajnko, Denis i Stanislav Tojnko. "Chemical thinning of apple blossoms in organic production." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 6. (2020): 86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
Harvard
Stajnko, D., i Tojnko, S. (2020). 'Chemical thinning of apple blossoms in organic production', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(6.), str. 86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
Vancouver
Stajnko D, Tojnko S. Chemical thinning of apple blossoms in organic production. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 24.10.2021.];43.(6.):86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
IEEE
D. Stajnko i S. Tojnko, "Chemical thinning of apple blossoms in organic production", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 6., str. 86-98, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10

Rad u XML formatu

Sažetak
Na eksperimentalnoj plantaži (Brdo pri Lukovici) proveden je pokus kemijskog prorjeđivanja cvjetova jabuke sorte ‘Summerred’ cijepljene na podlozi M9. Cilj eksperimenta bio je ispitati učinke različitih sredstava koji se koriste u jabukama u ekološkoj proizvodnji. U pokusu sa 7 randomiziranih blokova i 13 tretmana proučavan je utjecaj: 1. neprorijeđeno, 2. ručno rijeđeno u lipnju, 3. 1% NaCl, 4. 1,5% NaCl, 5. 1% CH3COOH, 6. 3% CH3COOH, 7. 3% vapneni sumpor CaSx, 8. 1% ulje uljane repice, 9. 3% ulje uljane repice, 10. 3% suncokretovo ulje, 11. 3% sojino ulje, 12. 5% dekstrin, 13. emulgator 100 + OCA 30. Kemijski prorjeđivači primijenjeni su u fenološkom stadiju u vrhuncu cvjetanja. Najbolje prorjeđivanje plodova, slično onima s rukom, zabilježeno je pri nanošenju 3% ulja uljane repice. Prilikom ovog tretmana uočena je razmjerno jaka rđavost kože ploda. Statistički značajna manji broj plodova također se pojavilo kada je raspršeno 1,5% NaCl i 3% sojinog ulja, ali s manje izraženom rđavošću jabuka.

Ključne riječi
jabuka, kemijsko prorjeđivanje, ekološka proizvodnja

Hrčak ID: 247764

URI
https://hrcak.srce.hr/247764

[engleski]

Posjeta: 212 *