Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0942

Molekularna serotipizacija sojeva bakterije Salmonella izoliranih iz pilećeg mesa za prodaju, na temelju in silico višestrukog PCR-a, određivanja ESBL-a i gena kolistin rezistencije mcr-1 do -5

Mehmet C. Adiguzel ; Department of Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Atatürk University, Erzurum, Turkey
Seyda Cengiz ; Department of Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Atatürk University, Erzurum, Turkey
Alper Baran ; Department of Food Quality Control and Analysis, Erzurum Vocational School, Atatürk University, Erzurum, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 742 Kb

str. 179-187

preuzimanja: 247

citiraj


Sažetak

Salmonella spp. zoonotski su patogeni koji uzrokuju infekcije u ljudi i životinja. Na globalnoj su razini najčešći patogeni koji se prenose hranom poslije bakterija Campylobacter spp. Cilj ovog istraživanja bio je fenotipski i genotipski odrediti β-laktamaze proširenog spektra (ESBL) i otpornost na kolistin 67 sojeva bakterija Salmonella spp. izoliranih iz pilećeg mesa za prodaju od svibnja do prosinca 2016. i pohranjenih u kulturama na Odsjeku za mikrobiologiju Fakulteta veterinarske medicine na Sveučilištu Ataturk. Izolati su serotipizirani primjenom višestruke lančane reakcije polimerazom (mPCR). Distribucija serovara bila je: 74,6 % za S. Infantis, 16,4 % za S. Enteritidis, 3,0 % za S. Arizonae, 3,0 % za S. Dublin, 1,5 % za S. Gallinarum i 1,5 % za S. Indica. Od 67 sojeva njih je 20 (29,9 %) bilo pozitivno na ESBL. Glavni identificirani tipovi β-laktamaza bili su: blaCTX-M-1, blaCTX-M-8-25, blaSHV i blaTEM. Četiri izolata bila su fenotipski otporna na kolistin. Ovi izolati nisu sadržavali aktivne gene rezistencije na kolistin (mcr) 1 do 5. U ovom su istraživanju nađeni i sojevi salmonele koji su genotipski proizvodili ESBL i sojevi fenotipski otporni na kolistin. Sojevi salmonele koji proizvode ESBL s godinama su se znatno povećali, posebno u usporedbi s prethodnim izvješćima o sojevima salmonele u mesu pilića u Turskoj. Porast sojeva salmonele, osobito onih koji proizvode ESBL i onih koji su otporni na kolistin, zabrinjava zbog antimikrobnog liječenja infekcija u ljudi. Zbog toga su u kontroli infekcija salmonelama u javnome zdravstvu iznimno važni epidemiološki podaci i sustavi praćenja.

Ključne riječi

kolistin; ESBL; pileće meso za prodaju; Salmonella spp.; serotipizacija

Hrčak ID:

258465

URI

https://hrcak.srce.hr/258465

Datum izdavanja:

8.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.055 *