hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta

Jana Šic Žlabur ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Skendrović Babojelić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0155-7228 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić ; Institut Ruđer Bošković, Bijenićka cesta 54, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Jurković ; student Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (679 KB) str. 3-14 preuzimanja: 2* citiraj
APA 6th Edition
Šic Žlabur, J., Skendrović Babojelić, M., Galić, A., Družić, J., Jurković, T. i Voća, S. (2020). Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta. Pomologia Croatica, 24 (1-4), 3-14. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/261916
MLA 8th Edition
Šic Žlabur, Jana, et al. "Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta." Pomologia Croatica, vol. 24, br. 1-4, 2020, str. 3-14. https://hrcak.srce.hr/261916. Citirano 16.10.2021.
Chicago 17th Edition
Šic Žlabur, Jana, Martina Skendrović Babojelić, Ante Galić, Jasmina Družić, Tomislav Jurković i Sandra Voća. "Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta." Pomologia Croatica 24, br. 1-4 (2020): 3-14. https://hrcak.srce.hr/261916
Harvard
Šic Žlabur, J., et al. (2020). 'Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta', Pomologia Croatica, 24(1-4), str. 3-14. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/261916 (Datum pristupa: 16.10.2021.)
Vancouver
Šic Žlabur J, Skendrović Babojelić M, Galić A, Družić J, Jurković T, Voća S. Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta. Pomologia Croatica [Internet]. 2020 [pristupljeno 16.10.2021.];24(1-4):3-14. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/261916
IEEE
J. Šic Žlabur, M. Skendrović Babojelić, A. Galić, J. Družić, T. Jurković i S. Voća, "Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta", Pomologia Croatica, vol.24, br. 1-4, str. 3-14, 2020. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/261916. [Citirano: 16.10.2021.]

Sažetak
Plodovi grejpfruta značajno se ističu bogatim nutritivnim sastavom, posebice sadržajem vitamina C, polifenolnih spojeva i snažnom antioksidacijskom aktivnosti. Sastav i sadržaj fitokemikalija uvelike ovisi o genetskim svojstvima vrste odnosno sorte. Stoga je i cilj ovog istraživanja bio utvrditi fizikalno-kemijska svojstva, sadržaj bioatkivnih spojeva i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta dviju različitih sorti: 'Marsh Seedless' i 'Natzumikan'. Obje sorte grejpfruta ubrane su u nasadu agruma na području Opuzena. Istraživane sorte ne razlikuju se značajno u sadržaju ukupne suhe tvari (prosječna utvrđena vrijednost 11,55%), topljive suhe tvari (prosječna utvrđena vrijednost 9,89%) kao ni u sadržaju vitamina C (prosječna utvrđena vrijednost 42,92 mg/100 g svježe tvari). No, značajnije razlike utvrđene su u sadržaju polifenolnih spojeva prilikom čega su kod sorte 'Natzumikan' utvrđene čak 66% više vrijednosti ukupnih fenola, 76% više ukupnih flavonoida i 54% više ukupnih neflavonoida u usporedbi sa sortom 'Marsh Seedless'. Također, sorta 'Natzumikan' imala je i značajnije veći antikodiacijski kapacitet (1,68 mmol TE/L). Temeljem svega može se zaključiti kako su plodovi grejpfruta značajan izvor vrijednih fitokemikalija, značajnih za ljudsko zdravlje.

Ključne riječi
'Marsh Seedless'; 'Natzumikan'; grejpfrut; ukupni fenoli; vitamin C

Hrčak ID: 261916

URI
https://hrcak.srce.hr/261916

[engleski]

Posjeta: 9 *