Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Okratoksin A u vinu

Ana-Marija Domijan
Maja Peraica


Puni tekst: engleski pdf 70 Kb

str. 17-20

preuzimanja: 2.481

citiraj


Sažetak

Uvedena je metoda određivanja okratoksina A (OTA) u vinu uz pomoć tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti i testirana na 14 uzoraka vina proizvedenih u Republici Hrvatskoj. Uzorci su pročišćeni s pomoću imunoafinitetnih kolona. Metoda je vrednovana za primjenu u crnim i bijelim vinima određivanjem linearnosti (r2=0,997, odnosno 0,999), iskorištenja (88, odnosno 95 %) i preciznosti metode (RSD=3,1, odnosno 1,4 %). Detekcijski limit za crna i bijela vina bio je 10 ng OTA L-1. Koncentracija OTA u svim je crnim vinima bila iznad detekcijskog limita (22±11 ng L-1; srednja vrijednost±standardna devijacija), dok su od 7 analiziranih bijelih vina samo 4 bila kontaminirana ovim mikotoksinom (10±9 ng L-1). Tri uzorka bijelih vina koja nisu sadržavala OTA, bila su iz sjevernog dijela Hrvatske, odnosno iz dijela s kontinentalnom klimom, dok su sva vina skupljena iz južnog dijela (Istre, Primorja i Dalmacije) sadržavala OTA. Iako je OTA bio vrlo čest nalaz u vinu, niske koncentracije upućuju na to da OTA u vinu ne predstavlja značajni izvor izloženosti ljudi ovom mikotoksinu u našoj zemlji.

Ključne riječi

analitičko vrednovanje; HPLC; Hrvatska; imunoafinitetne kolone; mikotoksin

Hrčak ID:

186

URI

https://hrcak.srce.hr/186

Datum izdavanja:

17.3.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.972 *