Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ODREĐIVANJE KILLER KARAKTERA VINSKIH KVASACA IZOLIRANIH SA PODRUČJA ISTRE

Sandi ORLIĆ ; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Martina POGAČIĆ ; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL ; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Marko KAROGLAN ; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Bernard KOZINA ; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Lucilla IACUMIN ; Department of Food Science, Faculty of Agriculture, University of Udine, Via Marangoni 33, 33100 Udine, Italy
Sulejman REDŽEPOVIĆ ; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 300 Kb

str. 95-100

preuzimanja: 601

citiraj


Sažetak

Killer kvasci su rašireni u monogim vinogradarsko-vinarskim regijama u svijetu. Navedeno je svojstvo vrlo značajno u
selekcijkim programima jer killer sojevi mogu značajnije utjecati na tijek alkoholne fermentacije. Cilj ovog istraživanja bio je identifi kacija killer sojeva kvasaca izoliranih s područja Istre pomoću fi zioloških i molekularnih metoda. Ukupno je analizirano 50 izolata. Pomoću fi ziološke metode utvrđeno je 17 killer pozitivnih sojeva, a uporabom molekularne metode dva soja više. Navedeni rezultati su u suglasnosti s nekim prijašnjim istraživanjima.

Ključne riječi

Saccharomyces cerevisiae; killer toksin; ds plazmid

Hrčak ID:

24871

URI

https://hrcak.srce.hr/24871

Datum izdavanja:

30.5.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.317 *