hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Enterokoki: yin - yang mikrobi

Andreja Čanžek Majhenič ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Chair of Dairy Science, Groblje 3, Domžale, Slovenia

Puni tekst: engleski, pdf (216 KB) str. 5-20 preuzimanja: 1.108* citiraj
APA 6th Edition
Čanžek Majhenič, A. (2006). Enterococci: yin - yang microbes. Mljekarstvo, 56 (1), 5-20. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/481
MLA 8th Edition
Čanžek Majhenič, Andreja. "Enterococci: yin - yang microbes." Mljekarstvo, vol. 56, br. 1, 2006, str. 5-20. https://hrcak.srce.hr/481. Citirano 20.06.2019.
Chicago 17th Edition
Čanžek Majhenič, Andreja. "Enterococci: yin - yang microbes." Mljekarstvo 56, br. 1 (2006): 5-20. https://hrcak.srce.hr/481
Harvard
Čanžek Majhenič, A. (2006). 'Enterococci: yin - yang microbes', Mljekarstvo, 56(1), str. 5-20. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/481 (Datum pristupa: 20.06.2019.)
Vancouver
Čanžek Majhenič A. Enterococci: yin - yang microbes. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 20.06.2019.];56(1):5-20. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/481
IEEE
A. Čanžek Majhenič, "Enterococci: yin - yang microbes", Mljekarstvo, vol.56, br. 1, str. 5-20, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/481. [Citirano: 20.06.2019.]

Sažetak
Ovaj revijalni prikaz opisuje dualizam enterokoka kojega možemo ilustrirati njihovim yin-yang ponašanjem. Otporna narav ove veoma specifične skupine bakterija mliječne kiseline omogućava njihovu proširenost u različitim sredinama gdje signifikantno utječu na ishod pojedinih procesa. Tako su u tehnološkom smislu enterokoki vodeći mikrobi u fermentacijskim procesima a istovremeno su i dobro poznati uzročnici kvarenja hrane. Kao terapeutici, enterokoki manifestiraju svoja probiotička svojstva pozitivnim djelovanjem na održavanje normalne intestinalne mikroflore simulirajući imunološki sustav, te poboljšavaju nutritivnu vrijednost hrane proizvodnjom antimikrobnih supstanci (bakteriocina). Pored toga enterokoki predstavljaju rastući rezervoar oportunističkih patogena za ljude jer izazivaju bolesti, sadrže činitelje za antibiotičnu rezistenciju i mehanizme njihova transfera, te često nose i potencijalne virulentne faktore. Ali usprkos yin-yang naravi enterokoka, duga povijest bezopasne upotrebe pojedinih enterokoka u hrani i krmi, te pouzdana identifikacija i klasifikacija enterokoka fenotipskim metodama poduprtim modernim genetskim tehnikama, omogućava selekciju obećavajućih enterokoka, koje bi mogli, bez posebnog rizika po zdravlje čovjeka, upotrijebiti kao starterske kulture ili dodatke hrani i krmi.

Ključne riječi
enterokoki; korisno i štetno djelovanje; identifikacija; klasifikacija; bezopasnost enterokoka

Hrčak ID: 481

URI
https://hrcak.srce.hr/481

[engleski]

Posjeta: 1.843 *