hrcak mascot   Srce   HID

Recenzija, Prikaz

Serum proteini - osobine i mogućnost primjene

Snežana Jovanović ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Miroljub Barać
Ognjen Maćej

Puni tekst: engleski, pdf (643 KB) str. 215-233 preuzimanja: 11.784* citiraj
APA 6th Edition
Jovanović, S., Barać, M. i Maćej, O. (2005). Whey proteins-Properties and Possibility of Application. Mljekarstvo, 55 (3), 215-233. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1483
MLA 8th Edition
Jovanović, Snežana, et al. "Whey proteins-Properties and Possibility of Application." Mljekarstvo, vol. 55, br. 3, 2005, str. 215-233. https://hrcak.srce.hr/1483. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Jovanović, Snežana, Miroljub Barać i Ognjen Maćej. "Whey proteins-Properties and Possibility of Application." Mljekarstvo 55, br. 3 (2005): 215-233. https://hrcak.srce.hr/1483
Harvard
Jovanović, S., Barać, M., i Maćej, O. (2005). 'Whey proteins-Properties and Possibility of Application', Mljekarstvo, 55(3), str. 215-233. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1483 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Jovanović S, Barać M, Maćej O. Whey proteins-Properties and Possibility of Application. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 23.07.2019.];55(3):215-233. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1483
IEEE
S. Jovanović, M. Barać i O. Maćej, "Whey proteins-Properties and Possibility of Application", Mljekarstvo, vol.55, br. 3, str. 215-233, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1483. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Proteini mliječnog seruma predstavljaju 18-20% ukupnih dušikovih tvari mlijeka. Dominantni serum protein je β-laktoglobulin, dok je α-laktalbumin zastupljen s oko 20%, odnosno 2-5% od ukupnih dušikovih tvari mlijeka. Serum proteini su osjetljivi na djelovanje topline; ireverzibilno denaturiraju i koaguliraju pri djelovanju visokih temperatura. Djelovanje visokih temperatura uzrokuje kemijske interakcije među proteinima mlijeka, a posebno između α-laktalbumina, β-laktoglobulina i κ-kazeina. Kompleksi koji se ostvaruju među njima poznati su pod nazivom koagregati proteina mlijeka. Od osamdesetih godina prošlog stoljeća, serum proteini značajni su i kao nutritivni i kao funkcionalni aditivi. Serum proteini imaju dobre funkcionalne osobine. Mogu se koristiti kao sredstva za želiranje, za vezivanje vode, emulgiranje i obrazovanje pjene. Zahvaljujući primjeni membranskih tehnika frakcioniranja, danas je moguće proizvesti različite aditive na bazi serum proteina. Najvažniji proizvodi na bazi proteina sirutke su: proteinski koncentrati, izolati i hidrolizati proteina sirutke. U ovom su radu prikaz ane osobine dominantnih proteina sirutke i njihova moguća primjena u industriji mlijeka.

Ključne riječi
serum proteini; funkcionalne osobine; visoka toplinska obrada

Hrčak ID: 1483

URI
https://hrcak.srce.hr/1483

[engleski]

Posjeta: 13.170 *