Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj toplinske obrade na neka svojstva površine iverice s orijentiranim iverjem

Cláudio Henrique Soares Del Menezzi ; Odsjek za šumarstvo, Tehnološki fakultet Sveučilišta u Braziliji, Brazil
Raquel Bahia Ribeiro ; Odsjek za šumarstvo, Tehnološki fakultet Sveučilišta u Braziliji, Brazil
Gerson Henrique Sternadt ; Laboratorij za šumske proizvode, Brazilska služba za šume, Brazilija, Brazil
Divino Eterno Teixeira ; Laboratorij za šumske proizvode, Brazilska služba za šume, Brazilija, Brazil
Esmeralda Yoshico Arakaki Okino ; Laboratorij za šumske proizvode, Brazilska služba za šume, Brazilija, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 436 Kb

str. 61-67

preuzimanja: 1.004

citiraj


Sažetak

Vrlo obećavajuća metoda za poboljšanje dimenzijske stabilnosti ploča iverica s orijentiranim iverjem (OSB ploča) proučava se u Brazilu od 2001. godine. Prema toj metodi, OSB ploča se obrađuje toplinom u umjerenim uvjetima, uporabom vruće preše, pri čemu se ponovo zagrijava bez velikog pritiska. Svojstva toplinski obrađenih OSB ploča poboljšana su u odnosu prema neobrađenim pločama. To znači da se termički obrađene OSB ploče mogu rabiti i u zahtjevnijim uvjetima, npr. kao betonske oplate. Cilj ovog rada bio je procijeniti utjecaj metode toplinske obrade OSB ploča na čvrstoću držanja čavala te površinsku tvrdoću tretiranih ploča. Uzorci izrađeni od komercijalne OSB ploče toplinski su obrađeni u vrućoj preši na dvije razine temperature (190 °C i 220 °C) i tri vremena zagrijavanja (12, 16 i 20 min). Za usporedbu su uzeti kontrolni uzorci koji nisu obrađivani. Istraživana su ova svojstva površine OSB ploča: tvrdoća prema Janki, čvrstoća držanja čavala u ravnini okomitoj na površinu i na rub ploče, upijanje vode i debljinsko bubrenje uzoraka izoliranih rubova te četiri parametra hrapavosti površine. Prema Dunnett testu, između toplinski obrađenih i neobrađenih ploča postoje signifikantne razlike u čvrstoći držanja čavala, dimenzijskoj stabilnosti i hrapavosti površine. Faktorskom ANOVA analizom ustanovljeno je da je temperatura glavni činitelj koji utječe na poboljšanje svojstava, a da vrijeme zagrijavanja ima manji utjecaj. Može se zaključiti da opisana metoda toplinske obrade znatno utječe na poboljšanje dimenzijske stabilnosti OSB ploča, a ne utječe negativno na čvrstoću držanja čavala i hrapavost površine tako obrađenih ploča.

Ključne riječi

iverice s orijentiranim iverjem; svojstva površine ploče, toplinska obrada

Hrčak ID:

25405

URI

https://hrcak.srce.hr/25405

Datum izdavanja:

18.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.097 *