Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Utjecaj natrijeva klorida na kost

Marija Šarić
Martina Piasek


Puni tekst: hrvatski pdf 78 Kb

str. 39-44

preuzimanja: 2.388

citiraj


Sažetak

Poznato je da različiti prehrambeni čimbenici utječu na koštanu masu. Među njima važno mjesto zauzima kuhinjska sol (NaCl) zbog djelovanja natrija na pojačano izlučivanje kalcija mokraćom. Kalciurijski učinak natrija pokazan je u brojnim istraživanjima na ljudima svih dobnih skupina, kao i na pokusnim životinjama. Pretpostavlja se da dugotrajno povišeni gubitak kalcija može izazvati gubitak koštane mase. U radu su prikazani patofiziološki temelji djelovanja natrija na metabolizam kalcija i moguće posljedice povećanog unosa kuhinjske soli na pregradnju kostiju i koštanu masu. Rezultati dosadašnjih istraživanja su proturječni i još se ne mogu donijeti konačni zaključci je li povećani unos kuhinjske soli čimbenik rizika za nastanak osteoporoze.

Ključne riječi

kalciurija; kuhinjska sol; osteoporoza; pregradnja kostiju

Hrčak ID:

189

URI

https://hrcak.srce.hr/189

Datum izdavanja:

17.3.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.393 *