hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Procjena biogenih amina u mesu pomoću HPLC metode

Zuzana Dičáková ; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
Pavel Bystrický ; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
J. Sokol ; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
S. Marcinčák ; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka

Puni tekst: engleski, pdf (443 KB) str. 38-43 preuzimanja: 943* citiraj
APA 6th Edition
Dičáková, Z., Bystrický, P., Sokol, J. i Marcinčák, S. (2004). The estimation of biogenic amines in meat by HPLC method. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (6), 38-43. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/25896
MLA 8th Edition
Dičáková, Zuzana, et al. "The estimation of biogenic amines in meat by HPLC method." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 6, 2004, str. 38-43. https://hrcak.srce.hr/25896. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Dičáková, Zuzana, Pavel Bystrický, J. Sokol i S. Marcinčák. "The estimation of biogenic amines in meat by HPLC method." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 6 (2004): 38-43. https://hrcak.srce.hr/25896
Harvard
Dičáková, Z., et al. (2004). 'The estimation of biogenic amines in meat by HPLC method', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(6), str. 38-43. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/25896 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Dičáková Z, Bystrický P, Sokol J, Marcinčák S. The estimation of biogenic amines in meat by HPLC method. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 18.07.2019.];VI(6):38-43. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25896
IEEE
Z. Dičáková, P. Bystrický, J. Sokol i S. Marcinčák, "The estimation of biogenic amines in meat by HPLC method", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 6, str. 38-43, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25896. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
HPLC metoda je upotrebljena za procjenu razina biogenih amina triptamina (TRY), feniletilamina (PHE), putrescina (PUT), kadaverina (CAD), histamina (HIS), tiramina (TYR) i spermidina (SPD) u mesu. Uzeti su uzorci mesa koje se koristi u proizvodnji fermentiranih mesnih proizvoda. Također su uzeti uzorci svježih pilećih prsa pohranjenih na sobnoj temperaturi od 4 oC koji su analizirani drugog dana pohrane. Dobiveni rezultati kretali su se od 0 do 20.0 mg x kg-1 i bili su sukladni podacima iz literature. Razine biogenih amina u pilećem mesu su bile niže. Opisana metoda je brza, precizna i prikladna za procjenu razina biogenih amina u mesu.

Ključne riječi
biogeni amini; meso; HPLC metoda

Hrčak ID: 25896

URI
https://hrcak.srce.hr/25896

[engleski]

Posjeta: 1.311 *