Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Procjena biogenih amina u mesu pomoću HPLC metode

Zuzana Dičáková ; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
Pavel Bystrický ; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
J. Sokol ; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
S. Marcinčák ; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka


Puni tekst: engleski pdf 443 Kb

str. 38-43

preuzimanja: 1.170

citiraj


Sažetak

HPLC metoda je upotrebljena za procjenu razina biogenih amina triptamina (TRY), feniletilamina (PHE), putrescina (PUT), kadaverina (CAD), histamina (HIS), tiramina (TYR) i spermidina (SPD) u mesu. Uzeti su uzorci mesa koje se koristi u proizvodnji fermentiranih mesnih proizvoda. Također su uzeti uzorci svježih pilećih prsa pohranjenih na sobnoj temperaturi od 4 oC koji su analizirani drugog dana pohrane. Dobiveni rezultati kretali su se od 0 do 20.0 mg x kg-1 i bili su sukladni podacima iz literature. Razine biogenih amina u pilećem mesu su bile niže. Opisana metoda je brza, precizna i prikladna za procjenu razina biogenih amina u mesu.

Ključne riječi

biogeni amini; meso; HPLC metoda

Hrčak ID:

25896

URI

https://hrcak.srce.hr/25896

Datum izdavanja:

15.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.083 *