hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Utjecaj postupaka uzorkovanja na mikrobiološku ispravnost namirnica animalnog podrijetla

Branimir Mioković ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Nevijo Zdolec ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (321 KB) str. 46-50 preuzimanja: 1.864* citiraj
APA 6th Edition
Mioković, B., Njari, B., Kozačinski, L. i Zdolec, N. (2004). Utjecaj postupaka uzorkovanja na mikrobiološku ispravnost namirnica animalnog podrijetla. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (6), 46-50. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/25898
MLA 8th Edition
Mioković, Branimir, et al. "Utjecaj postupaka uzorkovanja na mikrobiološku ispravnost namirnica animalnog podrijetla." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 6, 2004, str. 46-50. https://hrcak.srce.hr/25898. Citirano 16.07.2019.
Chicago 17th Edition
Mioković, Branimir, Bela Njari, Lidija Kozačinski i Nevijo Zdolec. "Utjecaj postupaka uzorkovanja na mikrobiološku ispravnost namirnica animalnog podrijetla." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 6 (2004): 46-50. https://hrcak.srce.hr/25898
Harvard
Mioković, B., et al. (2004). 'Utjecaj postupaka uzorkovanja na mikrobiološku ispravnost namirnica animalnog podrijetla', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(6), str. 46-50. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/25898 (Datum pristupa: 16.07.2019.)
Vancouver
Mioković B, Njari B, Kozačinski L, Zdolec N. Utjecaj postupaka uzorkovanja na mikrobiološku ispravnost namirnica animalnog podrijetla. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 16.07.2019.];VI(6):46-50. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25898
IEEE
B. Mioković, B. Njari, L. Kozačinski i N. Zdolec, "Utjecaj postupaka uzorkovanja na mikrobiološku ispravnost namirnica animalnog podrijetla", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 6, str. 46-50, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25898. [Citirano: 16.07.2019.]

Sažetak
Postupak uzimanja uzoraka namirnica u svrhu mikrobiološke pretrage može značajno utjecati na rezultate analize. Uzorci moraju biti reprezentativni i predstavljati prosječni sastav cjelokupne namirnice, a uzimaju se slučajnim odabirom koja je dovoljna za obavljanje potrebnih analiza ovisno o stanju namirnice zatečenom prilikom uzimanja uzoraka, njezinoj količini i vrsti te o mjestu i datumu njihove proizvodnje. Ambalaža i pribor za uzorkovanje namirnica moraju biti sterilni. Veoma je važno održavanje temperature uzetih uzoraka do početka analize (naročito namirnica u smrznutom stanju). Smrzavanje ohlađenih ili postupno i dugotrajno odmrzavanje smrznutih uzoraka može značajno izmijeniti prvobitnu mikrofloru. Stoga će rezultati mikrobiološke pretrage ovisiti i o pravilnom odabiru i uzimanju uzoraka, njihovoj svježini, pakiranju i načinu slanja na pretragu. Pravilo je da uzorak treba čim prije dostaviti u laboratorij. Namirnice se veoma često u ohlađenom ili smrznutom stanju stavljaju na tržište. Temperatura pohrane namirnica u hladnjaku ili temperaturama nižim od +5 ºC nije, međutim, jamstvo da neće doći do mikrobiološke razgradnje. Činjenica je da Clostridium botulinum tip E raste i proizvodi toksine na +3 ºC, odnosno da Staphylococcus aureus na tempe-raturi držanja od +5 ºC do 0 ºC tvori također enterotoksin. Jednako tako pojedine gljivice i plijesni na spomenutoj temperaturi čuvanja namirnice tvore toksine.

Ključne riječi
namirnice; mikroflora namirnica; uzorkovanje

Hrčak ID: 25898

URI
https://hrcak.srce.hr/25898

[engleski]

Posjeta: 2.328 *