Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kudoa sp. u filetima oslića

Ivona Mladineo ; Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
Irena Listeš ; Veterinarski zavod, Poljička cesta bb, Split


Puni tekst: hrvatski pdf 351 Kb

str. 46-50

preuzimanja: 826

citiraj


Sažetak

U radu je opisana identifikacija Kudoa sp. iz smrznutih fileta oslića. Organoleptičkom pretragom fileta oslića utvrđene su na površini fileta duguljaste žuto-bjeličaste, oble i pravilne tvorbe, slične velikim kuhanim zrnima riže, dužine do 1.5 cm, meke konzistencije. Pseudociste su bile smještene u palisadama po dvije ili tri, teško su se izdvajale iz hipaksijalnog mišičja, a na jači pritisak su se pojedine tvorbe raspale u sjajnu sluzavu ili u sirastu masu. Na mjestu u kojemu su pseudociste izolirane, meso ribe nije promijenilo boju ali je bilo vodnjikavo i mekane konzistencije. Prilikom razrezivanja fileta u dubini mišićja, utvrđene su također ovalne tvorbe. Mikroskopskom pretragom nativnog preparata razmaza pseudocista, utvrđene su miksosporidije, Kudoa sp.

Ključne riječi

fileti oslića; Kudoa spp

Hrčak ID:

25923

URI

https://hrcak.srce.hr/25923

Datum izdavanja:

1.6.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.511 *