hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Meso puževa u ljudskoj prehrani

Mario Mašić ; Veterinarska stanica Imotski

Puni tekst: hrvatski, pdf (347 KB) str. 53-57 preuzimanja: 2.865* citiraj
APA 6th Edition
Mašić, M. (2004). Meso puževa u ljudskoj prehrani. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (3), 53-57. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/25925
MLA 8th Edition
Mašić, Mario. "Meso puževa u ljudskoj prehrani." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 3, 2004, str. 53-57. https://hrcak.srce.hr/25925. Citirano 09.12.2019.
Chicago 17th Edition
Mašić, Mario. "Meso puževa u ljudskoj prehrani." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 3 (2004): 53-57. https://hrcak.srce.hr/25925
Harvard
Mašić, M. (2004). 'Meso puževa u ljudskoj prehrani', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(3), str. 53-57. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/25925 (Datum pristupa: 09.12.2019.)
Vancouver
Mašić M. Meso puževa u ljudskoj prehrani. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 09.12.2019.];VI(3):53-57. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25925
IEEE
M. Mašić, "Meso puževa u ljudskoj prehrani", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 3, str. 53-57, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/25925. [Citirano: 09.12.2019.]

Sažetak
Upotreba mesa puža u ljudskoj prehrani, u odnosu na ostale vrste mesa, vrlo je mala. Meso puževa je teško klasificirati što utječe na kupca koji misli da je najbolje ne jesti ono što još nije dobro provjereno. Drugi razlog je slaba ponuda proizvoda. Ponekad se koristi i kao luksuzna roba, rezervirana samo za elitu. Puževe su jeli Grci i Rimljani te ih i uzgajali u tu svrhu. U Republici Hrvatskoj potrošnja puževog mesa je zanemariva, dok se svijetu stalno povećava, a u pojedinim zemljama predstavlja nacionalni specijalitet. Prema kemijskom sastavu mesa i njegovoj probavljivosti, moramo opovrgnuti tvrdnje da su nejestivi. Ovaj mekušac siromašan masnoćama, bogat bjelančevinama, njegovo meso sadrži puno mineralnih soli i esencijalnih aminokiselina. Puž je niskokalorična hrana. Dakle, puževi se smatraju dijetetskom namirnicom visoke kakvoće. Dijetolozi i nutricionisti preporučuju uvrštavanje te namirnice u uravnoteženu, niskokaloričnu prehranu. S dijetalne točke gledišta, puž se može jesti za vrijeme bolničkih liječenja, te u dijetama za snižavanja tjelesne težine. Za puževe se vežu i afrodizijačka svojstva. Iz svega navedenog proizlazi da puž zadovoljava sve uvjete za dobru hranu.

Ključne riječi
meso puža; kvaliteta

Hrčak ID: 25925

URI
https://hrcak.srce.hr/25925

[engleski]

Posjeta: 6.144 *