Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Modeliranje hrapavosti obrađene površine i optimiranje parametara obrade pri čeonom glodanju

D. Bajić ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
B. Lela ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia
D. Živković ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.258 Kb

str. 331-334

preuzimanja: 2.210

citiraj


Sažetak

U ovom radu istražen je utjecaj parametara obrade (brzina rezanja, posmak i dubina rezanja) na hrapavost obrađene površine pri čeonom glodanju. Obavljen je niz pokusa u skladu sa planom eksperimenta. U cilju dobivanja matematičkog modela kojim se može predvidjeti hrapavost obrađene površine, eksperimentalni podaci obrađeni su metodologijom regresijske analize i neuronskih mreža. Uspoređeni su dobiveni rezultati i neuronska mreža daje bolji opis promatranog fizikalnog sustava. Primjenom simplex algoritma za optimiranje dobivene su optimalne vrijednosti ispitivanih parametara.

Ključne riječi

čeono glodanje; hrapavost obrađene površine; regresijska analiza; neuronske mreže

Hrčak ID:

26042

URI

https://hrcak.srce.hr/26042

Datum izdavanja:

1.10.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.583 *