Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

ISTRAŽIVANJE KVALITATIVNIH SVOJSTAVA SJEMENA

Maja Gradečki ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Karmelo Poštenjak ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Sandra Crnković


Puni tekst: hrvatski pdf 288 Kb

str. 307-318

preuzimanja: 964

citiraj


Sažetak

Kvalitetu sjemena potrebno je kontrolirati u cijelom procesu proizvodnje sjemena, od sakupljanja do skladištenja. Kvaliteta partije sakupljenog sjemena određuje se odgovarajućim metodama ispitivanja kvalitete, a posebnu pozornost potrebno je usmjeriti na način uzimanja prosječnih uzoraka sjemena. Osnovni cilj testiranja sjemena je kvantificiranje osobina sjemena kao što su: klijavost, čistoća, sadržaj vlage, masa sjemena, zdravstveno stanje sjemena i dr. Cilj ovih istraživanja je bio ispitivanje klijavosti i vitaliteta dormantih vrsta sjemena - obične bukve i gorskog javora.
Rezultati ispitivanja laboratorijske i rasadničarske klijavosti bukvice su niski.
Prosječna laboratorijska klijavost iznosila je 12%, a rasadnička 3%.
Rezultati klijavosti i vitaliteta sjemena gorskog javora gotovo su isti (vitalitet 75%, a klijavost 78%).
Da bi rezultati ispitivanja kvalitete prosje~nih uzoraka sjemena bili reprezentantcijele partije sakupljenog sjemena potrebno je pažnju usmjeriti na homogeniziranje partije sjemena prije uzimanja prosječnih uzoraka kao i na način uzimanja uzoraka.

Ključne riječi

obična bukva; gorski javor; sjeme; kvaliteta sjemena; dormantnost

Hrčak ID:

26053

URI

https://hrcak.srce.hr/26053

Datum izdavanja:

24.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.839 *