hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira

Neven Antunac   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nataša Mikulec
Darija Bendelja
Zvonimir Prpić
Zdravko Barać

Puni tekst: hrvatski, pdf (426 KB) str. 203-222 preuzimanja: 1.081* citiraj
APA 6th Edition
Antunac, N., Mikulec, N., Bendelja, D., Prpić, Z. i Barać, Z. (2008). Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira. Mljekarstvo, 58 (3), 203-222. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/26102
MLA 8th Edition
Antunac, Neven, et al. "Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira." Mljekarstvo, vol. 58, br. 3, 2008, str. 203-222. https://hrcak.srce.hr/26102. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Antunac, Neven, Nataša Mikulec, Darija Bendelja, Zvonimir Prpić i Zdravko Barać. "Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira." Mljekarstvo 58, br. 3 (2008): 203-222. https://hrcak.srce.hr/26102
Harvard
Antunac, N., et al. (2008). 'Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira', Mljekarstvo, 58(3), str. 203-222. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/26102 (Datum pristupa: 21.10.2019.)
Vancouver
Antunac N, Mikulec N, Bendelja D, Prpić Z, Barać Z. Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 21.10.2019.];58(3):203-222. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26102
IEEE
N. Antunac, N. Mikulec, D. Bendelja, Z. Prpić i Z. Barać, "Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira", Mljekarstvo, vol.58, br. 3, str. 203-222, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26102. [Citirano: 21.10.2019.]

Sažetak
U proizvodnji sira od presudne je važnosti fizikalno-kemijski sastav i higijenska kvaliteta mlijeka. Tijekom 2007. godine provedeno je istraživanje proizvodnih osobina i kvalitete mlijeka krčkih ovaca, te je opisan tehnološki postupak proizvodnje i analiziran fizikalno-kemijski sastav krčkog sira. Kontrola mliječnosti provedena je prema AT metodi. Analize kemijskog sastava provedene su infracrvenom spektrometrijom, a higijenske kvalitete mlijeka fluoro-opto-elektronskom metodom, odnosno metodom protočne citometrije. U laktaciji od 160 dana ovce su u prosjeku proizvele 108 kg mlijeka (38 kg u dojnom, a 70 kg u muznom razdoblju) s 5,67 kg mliječne masti i 4,12 kg proteina. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo: 19,49 % suhe tvari, 8,29 % mliječne masti, 5,99 % proteina, 4,45 % laktoze i 11,32 % suhe tvari bez masti. Mužnja je imala značajan utjecaj na: dnevnu količinu mlijeka, udio suhe tvari i mliječne masti, točku ledišta mlijeka i higijensku kvalitetu mlijeka. Između proizvodnih osobina ovaca i pojedinih pokazatelja kvalitete mlijeka utvrđeni su značajni koeficijenti korelacija. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti vrijednosti fizikalno-kemijskog sastava, mikrobiološke i senzorne kvalitete mlijeka i krčkog sira, potrebnih u standardizaciji proizvodnje.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; ovčji sir; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta

Hrčak ID: 26102

URI
https://hrcak.srce.hr/26102

[engleski]

Posjeta: 1.780 *