hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki

Bojan Matijević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1419-5609
Rajka Božanić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ljubica Tratnik
Irena Jeličić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4322-2266

Puni tekst: hrvatski, pdf (409 KB) str. 243-255 preuzimanja: 813* citiraj
APA 6th Edition
Matijević, B., Božanić, R., Tratnik, Lj. i Jeličić, I. (2008). Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki. Mljekarstvo, 58 (3), 243-255. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/26105
MLA 8th Edition
Matijević, Bojan, et al. "Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki." Mljekarstvo, vol. 58, br. 3, 2008, str. 243-255. https://hrcak.srce.hr/26105. Citirano 22.10.2019.
Chicago 17th Edition
Matijević, Bojan, Rajka Božanić, Ljubica Tratnik i Irena Jeličić. "Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki." Mljekarstvo 58, br. 3 (2008): 243-255. https://hrcak.srce.hr/26105
Harvard
Matijević, B., et al. (2008). 'Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki', Mljekarstvo, 58(3), str. 243-255. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/26105 (Datum pristupa: 22.10.2019.)
Vancouver
Matijević B, Božanić R, Tratnik Lj, Jeličić I. Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.10.2019.];58(3):243-255. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26105
IEEE
B. Matijević, R. Božanić, Lj. Tratnik i I. Jeličić, "Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u sirutki", Mljekarstvo, vol.58, br. 3, str. 243-255, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26105. [Citirano: 22.10.2019.]

Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičkih sojeva Lactobacilus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki te na njihovo preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja (4 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i sa dodatkom 1,5 i 3% KPS. Fermentacija sirutke s Lactobacilus acidophilus La-5, kojoj je dodano 3% KPS, bila je oko 1 sat kraća (~14 sati ) u odnosu na fermentaciju sirutke bez dodatka KPS (~15 sati). Porast broja živih bakterijskih stanica Lactobacilus acidophilus La-5 u sirutki s 3% KPS bio je bolji (Δlog CFU/mL = 2,1 ) u odnosu na sirutku bez KPS (Δlog CFU/mL = 1,7 ). Dodatak koncentrata proteina sirutke nije značajno utjecao na rast probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u sirutki, kao ni na preživljavanje oba probiotička soja tijekom 28 dana hladnog čuvanja (pri 4 °C). Sirutka obogaćena s KPS imala je nešto veću titracijsku kiselost tijekom fermentacije i čuvanja u odnosu na sirutku bez dodatka KPS.

Ključne riječi
koncentrat proteina sirutke; fermentacija; sirutka; probiotičke bakterije

Hrčak ID: 26105

URI
https://hrcak.srce.hr/26105

[engleski]

Posjeta: 1.578 *