hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda

Irena Jeličić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Rajka Božanić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ljubica Tratnik

Puni tekst: hrvatski, pdf (237 KB) str. 257-274 preuzimanja: 2.109* citiraj
APA 6th Edition
Jeličić, I., Božanić, R. i Tratnik, Lj. (2008). Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 58 (3), 257-274. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/26106
MLA 8th Edition
Jeličić, Irena, et al. "Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda." Mljekarstvo, vol. 58, br. 3, 2008, str. 257-274. https://hrcak.srce.hr/26106. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Jeličić, Irena, Rajka Božanić i Ljubica Tratnik. "Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda." Mljekarstvo 58, br. 3 (2008): 257-274. https://hrcak.srce.hr/26106
Harvard
Jeličić, I., Božanić, R., i Tratnik, Lj. (2008). 'Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda', Mljekarstvo, 58(3), str. 257-274. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/26106 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Jeličić I, Božanić R, Tratnik Lj. Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 20.10.2019.];58(3):257-274. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26106
IEEE
I. Jeličić, R. Božanić i Lj. Tratnik, "Napitci na bazi sirutke - nova generacija mliječnih proizvoda", Mljekarstvo, vol.58, br. 3, str. 257-274, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26106. [Citirano: 20.10.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (304 KB) str. 257-274 preuzimanja: 6.276* citiraj
APA 6th Edition
Jeličić, I., Božanić, R. i Tratnik, Lj. (2008). Whey based beverages - new generation of dairy products. Mljekarstvo, 58 (3), 257-274. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/26106
MLA 8th Edition
Jeličić, Irena, et al. "Whey based beverages - new generation of dairy products." Mljekarstvo, vol. 58, br. 3, 2008, str. 257-274. https://hrcak.srce.hr/26106. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Jeličić, Irena, Rajka Božanić i Ljubica Tratnik. "Whey based beverages - new generation of dairy products." Mljekarstvo 58, br. 3 (2008): 257-274. https://hrcak.srce.hr/26106
Harvard
Jeličić, I., Božanić, R., i Tratnik, Lj. (2008). 'Whey based beverages - new generation of dairy products', Mljekarstvo, 58(3), str. 257-274. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/26106 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Jeličić I, Božanić R, Tratnik Lj. Whey based beverages - new generation of dairy products. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 20.10.2019.];58(3):257-274. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26106
IEEE
I. Jeličić, R. Božanić i Lj. Tratnik, "Whey based beverages - new generation of dairy products", Mljekarstvo, vol.58, br. 3, str. 257-274, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26106. [Citirano: 20.10.2019.]

Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira, a sastav i svojstva ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Prema prosječnom sastavu sirutka sadrži oko 93% vode, a u nju prelazi i oko 50% suhe tvari mlijeka. Najveći dio sirutke čini laktoza, manje od 1% proteini sirutke, a u manjim količinama prisutne su mineralne tvari i vitamini topljivi u vodi. Prerada sirutke u napitke počela je još u 70-tim godinama prošlog stoljeća, a do danas je razvijena čitava paleta sirutkinih napitaka, bilo da su proizvedeni od nativne slatke ili kisele sirutke, od deproteinizirane sirutke, zatim od svježe sirutke razrijeđene vodom, fermentirane sirutke, pa sve do napitaka u prahu uz dodatak raznih aroma. Bezalkoholni napitci od sirutke podrazumijevaju veoma šaroliku skupinu proizvoda dobivenih uglavnom miješanjem nativne slatke, rjeđe i kisele, sirutke s različitim dodatcima, poput tropskog voća (ali i ostalog voća, kao npr. jabuke, kruške, jagodasto i bobičasto voće), žitarica i njihovih prerađevina (najčešće mekinja), izolata proteina biljnog podrijetla, CO2, čokolade, kakao praha, vanilije i drugih aromatizirajućih dodataka. Posebna pozornost u ovoj skupini pridaje se razvoju proizvodnje fermentiranih napitaka pomoću probiotičkih sojeva, a tu je najvažnije odabrati adekvatnu kulturu bakterija kako bi se dobio visokovrijedan funkcionalan proizvod prihvatljivih senzorskih svojstava. Skupini bezalkoholnih napitaka od sirutke pripadaju još i dijetetski napitci, napitci s hidroliziranom laktozom, napitci slični mlijeku i napitci u prahu. Sirutka je veoma dobra sirovina za proizvodnju alkoholnih napitaka, obzirom da najveći dio suhe tvari čini laktoza (oko 70%). Alkoholni napitci od sirutke dijele se na napitke malog sadržaja alkohola (do 1,5%), sirutkino pivo i sirutkino vino. Sirutkini napitci namijenjeni su širokim skupinama potrošača - od onih najmanjih pa do najstarijih. Odlikuju se visokom hranjivom vrijednošću i dobrim terapijskim svojstvima.

Ključne riječi
sastav sirutke; alkoholni i bezalkoholni napitci; funkcionalni dodatci

Hrčak ID: 26106

URI
https://hrcak.srce.hr/26106

[engleski]

Posjeta: 11.279 *