hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke

Mladen Brnčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sven Karlović
Tomislav Bosiljkov
Branko Tripalo
Damir Ježek
Ivana Cugelj
Valentina Obradović

Puni tekst: hrvatski, pdf (811 KB) str. 275-295 preuzimanja: 1.705* citiraj
APA 6th Edition
Brnčić, M., Karlović, S., Bosiljkov, T., Tripalo, B., Ježek, D., Cugelj, I. i Obradović, V. (2008). Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke. Mljekarstvo, 58 (3), 275-295. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/26107
MLA 8th Edition
Brnčić, Mladen, et al. "Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke." Mljekarstvo, vol. 58, br. 3, 2008, str. 275-295. https://hrcak.srce.hr/26107. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
Brnčić, Mladen, Sven Karlović, Tomislav Bosiljkov, Branko Tripalo, Damir Ježek, Ivana Cugelj i Valentina Obradović. "Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke." Mljekarstvo 58, br. 3 (2008): 275-295. https://hrcak.srce.hr/26107
Harvard
Brnčić, M., et al. (2008). 'Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke', Mljekarstvo, 58(3), str. 275-295. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/26107 (Datum pristupa: 14.10.2019.)
Vancouver
Brnčić M, Karlović S, Bosiljkov T, Tripalo B, Ježek D, Cugelj I i sur. Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 14.10.2019.];58(3):275-295. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26107
IEEE
M. Brnčić, et al., "Obogaćivanje ekstrudiranih proizvoda proteinima sirutke", Mljekarstvo, vol.58, br. 3, str. 275-295, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/26107. [Citirano: 14.10.2019.]

Sažetak
Proizvodi uz dodatak sirutkinih proteina najčešće se odnose na aromatizirane napitke, aromatizirane proteinske pločice i razne dijetetske pripravke. Posljednjih godina sve više se za proizvodnju prehrambenih proizvoda koristi proces ekstruzije. Ovaj proces se, između ostalog, koristi za dobivanje direktno ekspandiranih proizvoda, dakle onih koji se nakon mehaničko-termičke obrade u ekstruderu odmah, ili nakon kraćeg dosušivanja, pakiraju i šalju na tržište. Jedna od takve vrste hrane je «Snack» hrana. Za proizvodnju «Snack» hrane koriste se najčešće dvopužni korotirajući ekstruderi u kojima se sirovina podvrgava visokim temperaturama obrade uz kratko vrijeme zadržavanja unutar ekstrudera te intenzivnu ekspanziju uz nagli pad tlaka. Najčešće se kao osnovne sirovine za ovu vrstu proizvoda koriste kukuruzno, pšenično, raženo i rižino brašno, koje sadrži maksimalno do 9% proteina. Razvojem tehnologije ekstruzije posebna se pozornost poklanja obogaćivanju ekstrudiranih proizvoda različitim, vrstama proteina u koje spadaju i proteini sirutke, te se posebno u smjesu za ekstruziju dodaju u određenim postocima koncentrati proteina sirutke. U ovom radu dat ćemo prikaz najnovijih istraživanja i postignuća ugradnje raznih tipova koncentrata proteina sirutke u vrstu hrane tipa «Snack», koji predstavlja rastući segment prehrambenih proizvoda za direktnu konzumaciju, a kojima dodatak koncentrata proteina sirutke daje dodatnu nutricionističku kvalitetu i funkcionalnost.

Ključne riječi
proteini sirutke; ekstruzija; ekstrudati

Hrčak ID: 26107

URI
https://hrcak.srce.hr/26107

[engleski]

Posjeta: 2.582 *