hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Imunomodulacijski učinak Lactobacillus rhamnosus GG iz svježeg posnog sira "BioAktiv LGG"

Stjepan Mahnet ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb
Slavko Kirin
Blaženka Kos
Jadranka Frece
Jagoda Šušković

Puni tekst: engleski, pdf (355 KB) str. 5-18 preuzimanja: 1.028* citiraj
APA 6th Edition
Mahnet, S., Kirin, S., Kos, B., Frece, J. i Šušković, J. (2004). Immunomodulatory effect of Lactobacillus rhamnosus GG from low fat fresh cheese "BioAktiv LGG". Mljekarstvo, 54 (1), 5-18. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1500
MLA 8th Edition
Mahnet, Stjepan, et al. "Immunomodulatory effect of Lactobacillus rhamnosus GG from low fat fresh cheese "BioAktiv LGG"." Mljekarstvo, vol. 54, br. 1, 2004, str. 5-18. https://hrcak.srce.hr/1500. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Mahnet, Stjepan, Slavko Kirin, Blaženka Kos, Jadranka Frece i Jagoda Šušković. "Immunomodulatory effect of Lactobacillus rhamnosus GG from low fat fresh cheese "BioAktiv LGG"." Mljekarstvo 54, br. 1 (2004): 5-18. https://hrcak.srce.hr/1500
Harvard
Mahnet, S., et al. (2004). 'Immunomodulatory effect of Lactobacillus rhamnosus GG from low fat fresh cheese "BioAktiv LGG"', Mljekarstvo, 54(1), str. 5-18. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1500 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Mahnet S, Kirin S, Kos B, Frece J, Šušković J. Immunomodulatory effect of Lactobacillus rhamnosus GG from low fat fresh cheese "BioAktiv LGG". Mljekarstvo [Internet]. 2004 [pristupljeno 04.12.2021.];54(1):5-18. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1500
IEEE
S. Mahnet, S. Kirin, B. Kos, J. Frece i J. Šušković, "Immunomodulatory effect of Lactobacillus rhamnosus GG from low fat fresh cheese "BioAktiv LGG"", Mljekarstvo, vol.54, br. 1, str. 5-18, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1500. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Poticanje imunološkog odgovora probiotičkim mikroorganizmima i njihov imunomodulacijski učinak mogu se primijeniti u prevenciji infektivne dijareje, sprječavanju hipersenzitivnih reakcija i suzbijanju tumora. Novi probiotički proizvod tvrtke LURA d.d., svježi posni sir "BioAktiv LGG", sadrži probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), koji ima najviše znanstvenih dokaza o korisnim učincima na ljudsko zdravlje. Broj živih stanica L. rhamnosus GG u svježem posnom siru "BioAktiv LGG" iznosio je 1,3 x 108 CFU/g, i ostao je stabilan tijekom 16 dana skladištenja na 4 oC. U ovom radu istražen je utjecaj L. rhamnosus GG, izoliranog iz svježeg posnog sira "BioAktiv LGG", na imuno odgovor, te njegovo preživljavanje/zadržavanje u probavnom sustavu Swiss albino miševa, kao važan preduvjet za imunomodulacijsko djelovanje. Tijekom hranjenja miševa s 2,2 x 1010 stanica L. rhamnosus GG dnevno, povećao se ukupan broj laktobacila, a smanjio broj enterobakterija i sulfitoreducirajućih klostridija u fecesima miševa. Sličan rezultat dobiven je određivanjem sastava crijevne mikroflore u homogenatima tankog i debelog crijeva miševa, prvi i četrnaesti dan nakon prestanka hranjenja miševa s L. rhamnosus GG, što ukazuje na adhezijska svojstva ispitivanog probiotičkog soja. Također je provedena i oralna imunizacija Swiss albino miševa, s dnevnom dozom od 2,2 x 1010 stanica L. rhamnosus GG kroz period od 8 dana. Uzorci krvi Swiss albino miševa sakupljani su 4., 8., 10., 14., 17. i 21. dana nakon prve imunizacije. U priređenim serumima određivana su ukupna i specifična anti-laktobacili IgA, IgG i IgM antitijela, ELISA metodom. L. rhamnosus GG stimulirao je ukupni humoralni imuno odgovor, a nije izazvao specifični imuno odgovor, što potvrđuje njegov imunomodulacijski učinak, i čini novi probiotički proizvod, svježi posni sir "BioAktiv LGG", dobrim matriksom za ispitivani probiotički soj.

Ključne riječi
Lactobacillus rhamnosus; probiotička svojstva; adhezija; imunomodulacija; antitijela; ELISA

Hrčak ID: 1500

URI
https://hrcak.srce.hr/1500

[engleski]

Posjeta: 2.477 *